Újabb letartóztatás a iszlám dzsihádista terrortámadások kapcsán

Barcelona La Rambla, tömegbe hajtott egy teherautó
Barcelona, 2017. augusztus 17. Sebesült nőt visznek Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében. Legalább két ember életét vesztette, sokan megsebesültek. (MTI/AP/Oriol Duran)
Vágólapra másolva!
Elfogott a katalán rendőrség péntek reggel egy harmadik embert a barcelonai és a cambrilsi merényletekkel kapcsolatban a katalóniai Girona tartománybeli Ripollban.
Vágólapra másolva!

Az eddig őrizetbe vett három embernek állítólag egy szerda éjjeli robbanáshoz is köze volt Alcanarban. Ebben egy ember meghalt, egy pedig megsebesült. Josep Lluís katalán rendőrfőnök úgy tudja, hogy az alcanari ház bérlői éppen robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Sebesült nőt visznek Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében. Forrás: MTI/AP/Oriol Duran

Az elfogottak egyike az észak-afrikai spanyol exklávéból, Melillából származik, és közvetlenül érintett az alcanari robbanásban. Egy másik embert Ripollban vettek őrizetbe, ő lehetett az, aki kibérelte a barcelonai gázolásban használt járművet. Harmadik társukat szintén Ripollban kapták el.

A dzsihadista terrortámadás során a 17 éves Moussa Oukabir a kisteherautójával gyalogosok közé hajtott Barcelona központjában csütörtök délután, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket.

Egy igazságügyi forrás elmondta, a spanyol hatóságok azt feltételezik, hogy összesen nyolcan vehettek részt a barcelonai gázolás megszervezésében. A forrás szerint a szélsőségesek gázpalackokkal is akartak robbantani a merényletben.

13 ember meghalt, a sérültek száma legalább 88, az áldozatok közül sokan külföldi állampolgárok.

A merényletet a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta magára. A támadás elkövetőjének sikerült megszöknie.

Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Joaquín Forn katalán belügyminiszter azt mondta, hogy a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között. A támadást részben meghiúsító rendőrség nyomába eredt a terroristáknak, négyet agyonlőtt, az ötödik később halt bele sebeibe. Az elkövetők robbanómellényeket viseltek, de Carles Puigdemont katalán vezető az RAC1 helyi rádióadónak később azt mondta, hogy ezek hamisítványok voltak.

A spanyol El Pais szerint a két terrortámadás elkövetői egy 12 fős dzsihádista sejthez tartoznak.

A terrortámadásoknak egy magyar sérültje van.