Spanyolország: egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a merényleteket

Barcelona terror merénylők
Sapnyolország, 2017. augusztus 18. A spanyol rendőrség által 2017. augusztus 18-án közreadott képen az előző nap Barcelonában és Cambrislban elkövetett gázolásos terrortámadások egyik gyanúsítottja, Said Aallaa. A két merényletben tizennégy ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült, többek állapotaa válságos. (MTI/EPA/Spanyol rendőrség)
Vágólapra másolva!
Egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket - jelentette az El País című spanyol napilap az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A 12 gyanúsított közül ötöt a cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett. A katalán rendőrség és biztonsági erők tagjai jelenleg is nagy erőkkel keresik a további három gyanúsítottat, köztük Moussa Oukabirt, aki a rendőrség legújabb feltételezései szerint a barcelonai merényletben használt furgon vezetője.
A spanyol biztonsági erők korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet elkövették. A katalán rendőrség ezért közzétette Driss fényképét, aki, meglátva saját fényképét a különböző híradásokban, elment a ripolli rendőrségre, ahol bejelentette, hogy ellopták a papírjait.

A spanyol rendőrség által 2017. augusztus 18-án közreadott képeken az előző nap Barcelonában és Cambrislban elkövetett gázolásos terrortámadások négy gyanúsítottja: Said Aallaa, Younes Abauyaaqoub, Mohamed Hychami és Moussa Oukabir. Forrás: MTI/EPA/EFE/Spanyol rendőrség

A katalán rendőrség ugyanakkor nem zárta ki az arra vonatkozó híreket, amelyek szerint a lelőtt gyanúsítottak között van Moussa is. Habár az öt feltételezett dzsihadistát már azonosították, személyazonosságukat nem fedték fel, így még nem tudható biztosan, hogy Moussa is köztük van-e.
Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Az elkövetőnek sikerült megszöknie.
A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

A katalán polgári védelmi főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint

34 országból vannak áldozatok a két merényletben. A halálos áldozatok száma két merényletben összesen 14, a sérültek száma 130 körüli.

A halálos áldozatokat péntek reggel átszállították a helyi Orvosszakértői Intézetbe boncolásra - írta honlapján a La Vanguardia című spanyol napilap. A holttesteket hozzátartozók segítségével azonosítják.

VI. Fülöp spanyol király (k), Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (b2) és Carles Puigdemont katalán elnök (j2) a résztvevőkkel közösen egyperces néma csenddel adózik az áldozatok emléke előtt az előző napi terrortámadás helyszínén Barcelonában 2017. augusztus 18-án. Egy fehér furgon a járdára hajtott és járókelőket gázolt el a katalán főváros La Rambla nevű utcájában, legkevesebb tizennégy ember meghalt. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Egyelőre csak egy belga állampolgárságú áldozat személyazonosságát sikerült meghatározni.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy a halálos áldozatok között van legalább egy amerikai állampolgár is .Az olasz külügyminisztérium szóvivője pénteken megerősítette, hogy két olasz állampolgár szintén életét vesztette. Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök megerősítette, hogy az áldozatok között van egy 74 éves portugál nő, egy 20 éves portugál nő pedig eltűnt a merényletben. A halálos áldozatok között van egy három éves spanyol gyermek is, míg a cambrilsi merényletben egy spanyol nő vesztette életét. A sebesültek között is van két belga állampolgár, egyikük állapota súlyos - erősítette meg később a belga külügyminisztérium. A MAP marokkói hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a sebesültek között van három marokkói állampolgár is.

Az egyikük egy hatéves gyermek, aki jelenleg is válságos állapotban van.

Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos azt mondta: a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között. A támadást részben meghiúsító rendőrség a terroristák közül négyet agyonlőtt, egy ötödiket megsebesített, aki később belehalt sérüléseibe. Az elkövetőkön robbanómellények voltak, de Carles Puigdemont katalán vezető az RAC1 helyi rádióadónak később azt mondta, hogy ezek hamisítványok voltak.