Európa és az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Spanyolországot a terrorizmus elleni harcban

Vágólapra másolva!
Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet nyomán.
Vágólapra másolva!

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után.

Egész Európa Barcelona mellett áll

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, miszerint mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak, ugyanakkor hangsúlyozta:

"soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek".

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte, hogy "egész Európa Barcelona mellett áll."

Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a "borzalmas merényletet".

A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írta, hogy "sokkolták és elborzasztották" a barcelonai események, és szolidaritásáról biztosította Spanyolországot.

Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival - írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel német külügyminiszter. A francia kormány szintén szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol néppel.

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és Nathalie Loiseau, az európai ügyek minisztere közleményben tudatta, hogy valós időben tájékozódnak a helyzet alakulásáról.

Theresa May brit miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak.

Donald Trump Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak.

Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak. "

- mondta Tillerson.

Az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán határozottan elítélte a barcelonai támadást és hangsúlyozta, hogy erre a gonosztettre nem lehet mentség".

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte "a kegyetlen és cinikus bűncselekményt", és "az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését" szorgalmazta - tudatta a Kreml sajtószolgálata.

London, Párizs és Nizza polgármestere is elítélte a merényletet

Elítélte a gázolásos merényletet hasonló merényletek által sújtott London, Párizs és Nizza polgármestere is. A munkáspárti Sadiq Khan londoni főpolgármester kijelentette, hogy

a brit főváros támogatást nyújt a véres terrortámadás után Barcelonának.

A brit fővárosban idén több terrortámadást követtek el. Március 22-án dzsihadisták egy kisteherautóval a Westminster-hídon, június 3-án pedig a London Bridge-nél hajtottak a tömegbe, és több embert megkéseltek. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere - ahol dzsihadisták 2015. november 13-án több mint 120 embert gyilkoltak meg több támadásban - Twitter-oldalán közzétett üzenetében aláhúzta: "Barcelona és Párizs a nyitottság, a szeretet és a tolerancia városa. Ezek az értékek erősebbek, mint a gyalázatos és gyáva terrorizmus".

Christian Estrosi, Nizza polgármestere - ahol 2016. július 14-én egy gázolásos terrortámadásban 86 ember halt meg - a mikroblog portálon támogatásáról biztosította a borzalmas támadás áldozatait.