Dzsihadisták támadtak az iraki biztonsági erők tagjaira

2017.08.16. 23:17

Az iraki kormányerők legalább tíz tagja életét vesztette az Iszlám Állam támadásában az iraki fővárostól, Bagdadtól északra található Szaláheddin kormányzóságban - közölte egy iraki biztonsági forrás.

A dzsihadisták négy öngyilkos merénylője beszivárgott a tartománybeli Bajdzsi városba, ahol működésbe hozták a testükre erősített robbanóöveket, megölve az iraki rendőrség kilenc tagját. Ezt követően heves harcok bontakoztak ki a merénylőket követő társaik és a biztonsági erők tagjai között, az összecsapásokban hat szélsőséges meghalt.

Ezzel párhuzamosan a szélsőségesek egy másik csoportja megtámadta az iraki kormánypárti milíciák egyik állását a szintén kormányzóságbeli ez-Závija területén, az itteni összecsapásokban egy milicista meghalt, további három pedig megsebesült.

Még minidg tartják magukat a szélsőségesek

Eközben a pesmerga (kurd fegyveres erők) visszaverte a dzsihadisták támadását és két szélsőségest megöltek a Szaláheddin kormányzóság székhelyétől, Tikrittől 90 kilométerrel keletre található az-Zarka közelében. A harcokban három pesmerga megsebesült.

Az iraki légierő parancsnoka kedden bejelentette, hogy Irak és a vele szövetséges nemzetközi koalíciós erők légiereje csapásokat hajtott végre az Iszlám Állam kezén maradt nyugat-iraki Tell-Áfárban, a város tervezett offenzíváját előkészítendő.

Hírszerzési források szerint a városból az elmúlt napokban több mint 2000 család menekült el.Tell-Áfáron kívül a Bagdadtól 300 kilométerre északra fekvő, Kirkuk kormányzóságbeli Havíja is az Iszlám Állam kezén van. A dzsihadisták továbbra is tartják magukat a nyugat-iraki el-Anbár tartományban, egyebek mellett a Szíriával határos Káim térségében.