Százmilliárdos hőségkár Szerbiában

bor, szőlő
Vágólapra másolva!
A szárazság és hőség miatt az utóbbi évek átlagához képest körülbelül egymilliárd dollárral (nagyjából 260 milliárd forint) kevesebb haszonra számíthat a szerb mezőgazdaság.
Vágólapra másolva!

A számítások szerint az idei hozam 20 százalékkal lesz kisebb a megszokottnál - jelentette ki Milan Prostran mezőgazdasági szakember. Hozzátette: tavaly rekordévet zárt a szerb mezőgazdaság, ezért nem a 2016-os eredményekkel hasonlítják össze az idei esztendőt.

A szója szinte teljesen tönkrement,

exporttal nem lehet számolni. Egyelőre nem lehet tudni, mennyivel termett kevesebbet a kukorica, a cukorrépa és a napraforgó, az viszont biztos, hogy terméscsökkenéssel kell számolni.

Forrás: Pixabay

A szakember szerint a jégvédelmi rendszerek és az öntözőrendszerek kiépítettsége sem jó, míg az Európai Unió országaiban a megművelt földek 20 százalékán építettek ki öntözőrendszert, Szerbiában ez csupán 3 százalék.

Becslések szerint a

gyümölcstermesztők is hiánnyal számolhatnak

az idén, a vártnál 100-120 ezer tonnával kevesebb lesz a termés. A szilva 80 százaléka tönkrement, de almából is csak fele annyi termett, mint tavaly.

A szőlőt viszont a meleg és a szárazság csak annyiban érintette, hogy előbb kell szüretelni, a termés mennyisége nem tér el a megszokottól - írta a Danas.