Vágólapra másolva!
Legalább 27 ember meghalt és 83 megsebesült egy öngyilkos merényletben kedden az északkelet-nigériai Borno állam központja, Maiduguri közelében - közölték helyi források.
Vágólapra másolva!

A támadást egy női öngyilkos merénylő követte el, aki a Maiduguritól harmincöt kilométerre délkeletre fekvő

Konduga település egyik piacán hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, megölve magát és további 27 embert - közölte a település vezetője.

A merénylőn kívül további két támadó is felrobbantotta magát a Konduga közeli menekülttábor bejáratánál, ez utóbbi merényletkísérletben senki sem halt vagy sebesült meg - jelentette a helyi mentőszolgálat egyik tisztségviselője.

Az említett támadásokban

legalább 83 ember sebesült meg

a nigériai kormányerők és a Boko Haram helyi iszlamista terrorszervezet közti fegyveres konfliktus egyik fő helyszínének számító Maiduguri közelében.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. A széttöredezett terrorcsoport ezért gerillahadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett polgári személyeket és intézményeket kezdett támadni.

A Boko Haramra emellett egyre inkább jellemző, hogy a merényleteihez kiskorúakat, főként kislányokat és fiatal nőket használ fel.

A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében a helyi lakosság nagy része nem jut elegendő élelemhez.