Megegyezett a szlovák kormánykoalíció

Vágólapra másolva!
A szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt elnöke megegyezett a koalíciós szerződést kiegészítő módosítás előkészítésének ütemtervéről - tudatta a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya, amelynek közleménye szerint a koalíciós tanács estére tervezett ülését nem tartják meg.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormánykoalíció azután került válságba, hogy a múlt héten a kormányzó szövetségben részt vevő második legerősebb tömörülés, a Szlovák Nemzeti Párt, az

SNS elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést,

arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása.

A lépést Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke első reakciójában abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.

Lemondták az egyeztetést

A kialakult válságról először múlt hét kedden egyeztettek a három párt elnökei, ám a tanácskozás után csak annyit közöltek, hogy egyetértés van köztük abban, hogy a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája, és folytatják az egyeztetést. A tanácskozás péntekre tervezett következő fordulóját, nem sokkal annak kezdete előtt - Robert Fico egészségügyi gondjaira hivatkozva - lemondták, majd később keddet jelölték meg a folytatás időpontjának.

Az, hogy a koalíciós tanács ülése ebben az időpontban sem valósul meg, már kedden reggel sejthetővé vált, miután a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség saját hírforrásra hivatkozva azt írta: Andrej Danko sms-ben közölte a másik két koalíciós párt elnökével, hogy a tanácskozásra nem megy el, mivel

lehangolták azok a kijelentések, amelyeket a koalíció néhány minisztere tett a sajtóban a koalíciós válság kapcsán, neki címezve.

A kormányhivatal sajtóosztálya ezt követően adta ki közleményét, amelyben azt írták: a koalíciós pártok vezetői megegyeztek arról, hogy a szerdán esedékes kormányülést rendben megtartják, valamint arról az ütemtervről is, amely a koalíciós szerződést kiegészítő módosítás előkészítésének menetrendjét tartalmazza.

A kiegészítés tartalmára csak tippelni lehet

A kiegészítés tartalmára egyelőre csak annak alapján lehet következtetni, amit követeléseikről Jaroslav Paska, az SNS alelnöke a múlt héten mondott. Ezek sorában

a szlovákiai közigazgatási dolgozók minimálbérének emelése, egy nemzeti légitársaság létrehozása, valamint a fürdőágazatnak juttatott támogatások mellett például az is szerepel, hogy az egyes szaktárcák vezetői ne véleményezzék társaik munkáját nyilvánosan.

Ez utóbbi követelés összefüggésben állhat a nemzetiek által vezetett oktatásügyi tárcánál - uniós pénzek pályáztatása kapcsán - kirobbant botránnyal, illetve néhány kormánypolitikus ezzel foglalkozó nyilatkozataival, de akár az SNS alelnökének azon állításával is, miszerint a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalását az tette indokolttá, hogy Robert Fico miniszterelnök kormányhivatala bizalmas információk - egy ellenzéki pártnak történt - állítólagos kiszivárogtatásával próbálta lejáratni a második legerősebb kormánypártot.