Még mindig tart a viharok miatti áramszünet Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A hétvégi viharok 38 ezer hektárnyi erdőt taroltak le, háromezer épületet megrongáltak és hat embert megöltek. Még 30 ezer háztartás van áram nélkül Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány biztonsági központjának közleménye szerint a csütörtök estétől vasárnapig tomboló orkánszerű szél következtében az északnyugat-lengyelországi Pomerániai vajdaságban 19,6 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Kujávia-pomerániai vajdaságban közel 7 ezer, a Nagy-lengyelországi vajdaságban pedig 3 ezer háztartásban nincs áram. Szombaton a szélsőséges időjárás miatt

félmillióan voltak villany nélkül.

Beata Szydlo kormányfő kedd délelőtt az illetékes miniszterekkel áttekintette a viharkárokat. A hadsereg is bekapcsolódik ott a mentésbe, ahol ezt az önkormányzat kérte. Az áramellátás visszaállításához pedig azok a cégek is hozzájárulnak, amelyek helyileg nem illetékesek ugyan, de szabad kapacitással rendelkeznek.

A lengyel állami erdészet hétfő este közölte: a viharok

7,7 millió köbméter fát tettek tönkre.

Az érintett erdőkbe most tilos belépni, egyes erdőket valószínűleg katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítanak. Az erdők rendbetétele 2019-ig tart.

A lengyel tűzoltóság országos parancsnoksága kedd délután közölte: múlt csütörtöktől több mint 20 ezer alkalommal kellett beavatkozni a viharkárok miatt, a közutakat eltorlaszoló fák eltávolításában, a megrongált épületek biztosításában 70 ezer tűzoltó vett részt, 12-en közülük megsérültek.
A viharok következtében az elmúlt napokban Lengyelországban összesen 6 ember meghalt, mintegy 50-en megsérültek. A halálos áldozatok között vannak egy erdei cserkésztábor résztvevői is, egy 13 és egy 14 éves lány.