Összejátszhatott az embercsempészekkel Don Mosé, a római migráns pap

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Migrants and refugees are rescued during an operation at sea with the Aquarius, a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on May 24, 2016 in the Mediterranean sea in front of the Libyan coast. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Néhány nappal azután, hogy kiderült, az olasz ügyészség szerint a magát a legtisztább humanitárius szervezetnek tartó Orvosok Határok Nélkül (MSF) összejátszhatott az embercsempészekkel az olasz partoknál, idézést kapott egy migránssegítő pap is Trapani sziciliai ügyésztől. 
Vágólapra másolva!

A magát Don Mosé-nak szívesen nevező pap, Mussie Zerai saját maga beszélt erről az AFP római tudósítójának. Trapani ügyésznél kell megjelennie, a gyanú szerint törvénytelen eszközökkel segíti a migránsokat. Pontos részeleteket nem lehet tudni, az Orvosok Határok Nélkül esetében igen: ők konkrétan visszautasították, hogy az olasz partoknál cirkáló hajóikra felengedjenek olasz rendőröket, hogy azok ellenőrizzék, nem játszanak-e össze az embercsempészekkel. A gyanú szerint összejátszanak. Az olasz ügyészség emiatt támadja a civil szervezeteket (NGO) és egyes, migránsokat segítő embereket.

Az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranae a líbiai partok közelében AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Mussie Zerai maga is migráns, 15 éves volt, amikor Eritriából Olaszországba érkezett. 45 évesen döntött úgy, hogy pap lesz.

Sok migránsnak megvan Mussie Zerai telefonszáma, állítólag sokszor már a hajóról hívják. Tavaly egyébként még olyan hírek terjedtek, hogy felmerült: Nobel-békedíjra jelölik.

Trapani ügyész egyébként a sok tekintetben Soros Györgyhöz is köthető Orvosok Határok Nélkül mellett a Save the Children nevű civil szervezet tevékenységét is vizsgálja, az ügyészség az ő esetükben is törvénytelenségekre gyanakszik.