Terjed az erdőtűz Görögországban

Görögország, erdőtűz
Már egy hete pusztítanak erdőtüzek Görögországban. Állítólag szándékos gyújtogatás történt.
Vágólapra másolva!
Idén az átlagosnál is gyakoribbak az erdőtüzek a mediterrán országokban. A melegrekordokat döntögető hőhullám utáni szeles időjárás megkönnyíti a tűz terjedését, de több helyen szándékos gyújtogatásra is gyanakszanak a tűzoltók.
Vágólapra másolva!

Az Athéntól északkeleti irányban 40 kilométerre fekvő Varnava felől terjed az erdőtűz a 33 ezer lakosú Oroposz felé. Ötven tűzoltóautó és három helikopter dolgozik a 15 kilométeres szakaszon, de az erős szél miatt egyelőre nem tudják megfékezni a tüzet, ezért megkezdték Oroposz egyes részeinek, illetve a környékén található kempingek és nyaralók kiürítését. Több ezer ember menekült el a tűz elől, ennek köszönhető, hogy nincsen halálos áldozat, de több tucat ház megsemmisült. Alekszisz Ciprasz kormányfő elrendelte a rendőrség és a hadsereg bevetését is, mert a tűzoltóság erői már kevésnek bizonyulnak.

Oroposz, 2017. augusztus 14. Helikopterekkel is oltják a görögországi erdőtüzet. Forrás: MTI

Görögország nyugati részén, a Jón-szigetekhez tartozó Zakinthoszon, amely igen kedvelt a turisták körében, péntek óta tizenegy különböző helyen lobbant fel erdőtűz. A tűzoltóság szakértői valószínűtlennek tartják ezt a gyakoriságot, szándékos gyújtogatásra gyanakszanak. Zakinthoszon az utóbbi három napban mindegyik erdőtüzet sikerült megfékezni.

Varnava, 2017. augusztus 14. Az erős szél miatt nem tudják megfékezni a lángokat. Forrás: MTI

Varnava, 2017. augusztus 14. Több tucat ház megsemmisült a görögországi erdőtűzben. Forrás: MTI