Gyilkosság lesz a vád a pizzériába hajtó autós ellen

775023230 crime Horizontal
Police block a road near the site where man smashed a car into a pizza restaurant in Sept-Sorts, 55km east of Paris, on August 14, 2017, killing a 13-year-old girl and seriously injuring four. Investigators said the young driver had tried to commit suicide and the incident was not terror-related. The man, who was arrested, said "he had tried to kill himself yesterday (August 13) without success and decided to try again this way," a source close to the inquiry said. / AFP PHOTO / Thomas Samson
Vágólapra másolva!
Szándékos emberöléssel gyanúsítják a BMW-sofőrt, aki tegnap este Párizs egyik külvárosában nagy sebességgel egy pizzéria teraszába hajtott. Egy 13 éves kislány meghalt, sokan megsérültek. A néhány nappal ezelőtti terrortámadás után (amikor egy BMW-vel egy terrorellenes alakulat katonái közé hajtottak) a rendőrök első dolga az volt, hogy robbanószereket keressenek a kocsiban, de nem találtak. A sofőrről kiderült, hogy begyógyszerezte magát. A Le Parisien úgy fogalmaz: a terrorista indítékot pillanatnyilag kizárták.
Vágólapra másolva!

Bár eleinte egy 8 éves kislányt neveztek meg áldozatként, később kiderült, hogy a lány 13 éves nővére halt meg. A TF1 hírtelevíziójának egy szemtanú azt mondta, hogy a kocsi hatalmas sebességgel csapódott a pizzériába. "Minden tiszta vér a pizzéria előtt" - mondta.

A Figaro szerint a BMW sofőrje megpróbált elmenekülni, de elfogták. A pizzéria teraszán nagyjából 20-an voltak, a kocsi mindenkit elsodort. Még a sérültek is üldözték a sofőrt, akit végül elkaptak.

A rendőröknek azt mondta, hogy öngyilkos akart lenni.

A sofőr azt is mondta, hogy előző nap (vasárnap) már megpróbált öngyilkos lenni, de nem sikerült. Az ügyészség szándékos bűncselekmény miatt nyomoz, a balesetet kizárták. A hatóságok szerint a sofőr 32 éves, és nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban. A szomszédos városban, La Ferté-sous-Jouarre-ban élt. A rendőrség először azt közölte, hogy zavart elmeállapotú. Később kiderült, hogy telegyógyszerezte magát.

A múlt héten egy algériai migráns autójával gázolásos merényletet követett el Párizsban egy csoport katona közé hajtva. A rendőrök most is robbanóanyagokat kerestek a kocsiban, de nem találtak. A rendőrség egyelőre nem nyomoz terrorakció ügyében.

A Le Parisien viszont úgy fogalmaz: pillanatnyilag kizárják a terrorakciót. A megfogalmazás alapján elképzelhető, hogy a jó rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező lapnak valamilyen háttérinformációja van arról, hogy kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy valóban öngyilkossági kísérlet volt.