Portugália külföldi segítséggel tudja csak oltani a lángoló erdőket

Portugália erdőtűz
Pedrógao Grande, 2017. június 18. Repülőgépről ledobott vízzel oltják a Portugália középső részén tomboló erdőtűzet Pedrógao Grande település közelében 2017. június 18-án. A környező falvakat is fenyegető tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett, több mint ötvenen megsérültek. Többen füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. (MTI/EPA/Miguel A. Lopes)
Vágólapra másolva!
Több mint háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap Portugáliában. Segítséget kértek az európai országoktól az erdőtüzek megfékezéséhez.
Vágólapra másolva!

Constanca Urbana de Sousa belügyminiszter szombaton este egyebek között tűzoltó repülőgépeket kért, mert félő hogy a kánikula és a fel-feltámadó szél miatt a lángok a következő napokban tovább terjednek, vagy újabb tüzek keletkeznek.

Forrás: MTI/EPA/Miguel A. Lopes

Szombaton 268 újabb tűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez volt idén a napi "rekord".

Bár egész nyáron tüzek pusztítottak Portugáliában, a június közepén történt tragédia nem ismétlődött meg. Akkor több mint hatvanan vesztették életüket erdőtűz miatt, és a katasztrófát követően a hatóságok jóval lendületesebben ürítettek ki településeket, zártak le utakat a tüzek fenyegette vidékeken.

Erdőtűz a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. júniusában.(MTI/EPA/Paulo Novais) Forrás: MTI/EPA-LUSA/Paulo Novais


Az idén nyáron eddig már 140 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává Portugáliában,

több mint háromszor akkora területen pusztított tűz, mint az utóbbi tíz év átlagában.