Portugália külföldi segítséggel tudja csak oltani a lángoló erdőket

2017.08.13. 17:52

Több mint háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap Portugáliában. Segítséget kértek az európai országoktól az erdőtüzek megfékezéséhez.

Constanca Urbana de Sousa belügyminiszter szombaton este egyebek között tűzoltó repülőgépeket kért, mert félő hogy a kánikula és a fel-feltámadó szél miatt a lángok a következő napokban tovább terjednek, vagy újabb tüzek keletkeznek. 

Forrás: MTI/EPA/Miguel A. Lopes

Szombaton 268 újabb tűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez volt idén a napi "rekord".Bár egész nyáron tüzek pusztítottak Portugáliában, a június közepén történt tragédia nem ismétlődött meg. Akkor több mint hatvanan vesztették életüket erdőtűz miatt, és a katasztrófát követően a hatóságok jóval lendületesebben ürítettek ki településeket, zártak le utakat a tüzek fenyegette vidékeken.

Erdőtűz a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. júniusában.(MTI/EPA/Paulo Novais)Forrás: MTI/EPA-LUSA/Paulo Novais


Az idén nyáron eddig már 140 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává Portugáliában, több mint háromszor akkora területen pusztított tűz, mint az utóbbi tíz év átlagában.