Strandon kötöttek ki az afrikai migránsok, majd elfutottak

Vágólapra másolva!
Mintegy húsz afrikai illegális bevándorló kötött ki gumicsónakkal egy dél-spanyolországi tengerpart strandján a napokban - a szokatlan látványt az egyik fürdőző rögzítette mobiltelefonjával, és tette közzé az interneten.
Vágólapra másolva!

A felvétel szerint az érkezők a fürdőzők között a partra tolták a csónakot, majd elszaladtak. A Cádiz közelében lévő Zahara de los Atunes strandján történtekkel kapcsolatban a helyi csendőrség nem adott ki hivatalos állásfoglalást, így egyelőre nem tudni, hogy később mi történt az illegális bevándorlókkal.

A csendőrség érdekvédelmi szervezete (AUGC) szerint érkezett bejelentés az esetről, de a közelben akkor csak egy egyszemélyes egység volt riasztható. A szakszervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mindennapos esetről van szó.

A nyári időszakban a kedvező időjárás feltételek miatt a Gibraltári-szoros környékén is növekszik azok száma, akik gumicsónakokba, bárkákba összezsúfolódva próbálnak eljutni az európai kontinensre Afrika felől, illegálisan.

Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter legutóbbi ismertetése szerint júniusban megközelítőleg 2200-an próbáltak meg 84 csónakban átkelni a szoroson a spanyol partok irányába. A politikus azt mondta, ők az embercsempész maffiák áldozatai. Spanyolországban összesen az idei első félévben csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, kétszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.