Nem bünteti a magyarellenes gyűlöletkeltést az ukrán bíróság

Ukrajna, magyar üdvözlő táblák
Vágólapra másolva!
Az ukrán ügyészség a májusban elkövetett magyarellenes provokáció két azonosított elkövetőjének egyike ellen sem emelt vádat, sőt a szabálysértési eljárás megszüntetését is kezdeményezte a bíróságnál.
Vágólapra másolva!

Az ukrán vádhatóság nem talált kivetnivalót abban, hogy néhányan ez év májusában

„magyar nyelvű" üdvözlő táblákat helyeztek ki

az országutak mentén, a beregszászi és a nagyszőlősi járások határában. A rendőrség előállított két személyt, akik beismerték, hogy ténylegesen közreműködtek az etnikumok közötti szembenállás provokálására alkalmas táblák kihelyezésében. Az ungvári bíróság azonban bűncselekmény hiányában, tárgyalás nélkül elengedte őket.

Az elkövetők azt követően, hogy fénykép- és videófelvételeken rögzítették a tört magyarsággal megírt táblákat, gyorsan el is bontották azokat. Ezalatt viszont egy egész

mesekölteményt kerekítettek a történtek köré,

amit az orosz állami távirati iroda is azonnal leközölt. Eszerint az ukrán titkosszolgálat letartóztatta a beregszászi járási közgyűlés magyar elnökét és egyik képviselőjét, akik állítólag tiltakozni mertek a táblák eltávolítása miatt.

Forrás: mukachevo.net

Bár az üdvözlő szövegek – mivel vélhetően internetes

fordítóprogrammal készültek

– hemzsegtek a nyelvhelyességi hibáktól, az orosz és ukrán források hibátlanul vélték tudni azok valós tartalmát.

Az ügy kapcsán őrizetbe vett két személy ellen a rendőrség hazaárulás és államellenes tevékenység gyanújával indított nyomozást. Csakhogy miután a gyanúsítottak vallomást tettek, az

ügyészség váratlanul ejtette az ellenük felhozott vádakat,

és indítványozta a bűncselekmény hiányában történő szabadon bocsátásukat – adta hírül a Mukachevo.net.

Az ukrán bíróság ennek eleget tett – lényegében beismerve, hogy a kárpátaljai magyarsággal szemben az utóbbi időben egyre intenzívebbé váló, szemmel láthatóan állami szinten szervezett gyűlöletkeltő kampány semmilyen ukrán törvénybe nem ütközik.