Tojásszennyezés: egymást ütik a németek, belgák és hollandok

Doornenburg, 2017. július 28. Egy férfi ellenőrzi a rekeszekben sorakozó friss tojásokat egy gazdaságban a hollandiai Doornenburgban 2017. július 28-án. A holland hatóságok felfüggesztették a tojáskereskedelmet, mert néhány gazdaságban Fipronil rovarirtószerrel védekeztek a vörös atkák ellen. (MTI/EPA/Vincent Jannink)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság úgy nevezett tojáscsúcsot, azaz válságcsúcsot hív össze a szennyezett tojások okozta helyzet rendezésére. Az ülés célja, hogy elcsitítsák az érintett országok közötti vádaskodásokat- jelentette be Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.
Vágólapra másolva!

Az uniós biztos elmondta, hogy az ülés célja, hogy Hollandia, Belgium és Németország akik egymást vonják felelősségre a szennyezett tojások ügyében, felhagyjanak a vádaskodással. A közelmúltban a németországi Aldi szüntette meg a tojások forgalmazását, mert azokban rovarirtószert találtak.

Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Péntekig összesen tizenkét európai ország jelentette, hogy Fipronil rovarirtószert találtak a forgalmazott tojásokban.

Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia tett panaszt.

Andriukaitis ismertette, hogy a héten egyeztetett a holland, belga és német miniszterekkel arról, hogy az érintett országok miniszterei és élelmiszerbiztonsági hatósági vezetői jelenjenek meg a csúcstalálkozón.

Még mindig nem lehet tudni, miért és hogyan került a rovairtószert a tojásokba. Ugyanis a Fipronilt az állatgyógyászatban használják a vérszívó paraziták írtására.