Nem tehet semmit a Mátyás-házért a kolozsvári önkormányzat

Vágólapra másolva!
Nem a városvezetés tulajdonában van Mátyás király szülőháza, ezért a kolozsvári önkormányzatnak nincs beleszólása az épület hasznosításába. A tulajdonos a Szépművészeti és Formatervezői Egyetem, amelynek bár nincsenek komoly céljai a műemlékkel, nem is adja tovább a városnak.
Vágólapra másolva!

A Mátyás-ház körüli zökkenőkről a Krónika online írt. Hiába szeretette volna a kolozsvári városvezetés látogathatóvá tenni a település jelképének számító épületet, tehetetlen volt a városban működő egyetemmel szemben.

A portál az alpolgármester sajtóirodájától megtudta, utoljára 2014-ben ajánlottak épületcserét az egyetemnek, a felsőoktatási intézmény azonban

nem volt hajlandó lemondani a Mátyás-házról.

Emlékszobát és restaurálást akartak, hogy ezzel pályázhassanak az Európa kulturális fővárosa címre még 2014-ben. Évekig nem történt semmi, egészen múlt péntekig.

A Szépművészeti és Formatervezői Egyetem ugyanis kinyitotta az épületet, ahol az oktatók festményeiből, szobraiból készítettek kiállítást. Ioan Sbârciu szenátusi elnök szerint fontos, hogy a turisták számára látogatható legyen Mátyás szülőháza, a

bevételből pedig majd felújítják az épületet.

Szükség is lesz a restaurálásra, a házhoz ugyanis 1940 óta nem nyúltak érdemben.