Észak-Korea csapást mérne egy amerikai támaszpontra

2017.08.09. 04:52

"Komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak - közölte szerdán Észak-Korea.

A Koreai Néphadsereg egyik szóvivője a KCNA állami hírügynökség által közölt nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy "bármelyik pillanatban" végrehajthatják a Guam elleni rakétacsapás tervét, amint erről döntést hoz Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Egy ezzel párhuzamos nyilatkozatban egy másik katonai szóvivő arról beszélt, hogy Észak-Korea kész megelőző csapást végrehajtani,  ha úgy látja, hogy az Egyesült Államok provokációra készül ellene.

Az észak-koreai hadászati rakétaerők nyilatkozata a KCNA jelentése szerint leszögezi, Phenjanban "komolyan mérlegelik" azokat a lépéseket, amelyek Washington értésére adnák, hogy Hvaszong-12-es típusú rakétáival Észak-Korea képes megsemmisíteni Guamon a hadászati bombázók és más kulcsfontosságú fegyverek állomáshelyéül szolgáló, amerikai támaszpontokat.

Trump: A tűzzel játszik Észak-Korea

A phenjani vezetés mindezt alig néhány órával az után jelentette be, hogy az amerikai hírszerzés közölte: Észak-Korea olyan kisméretű nukleáris robbanófejet fejlesztett ki, amelyet rakétára illeszthet.  A hírre reagálva Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak kifejtette, hogy Észak-Korea "a tűzzel játszik", ha továbbra is fenyegetőzik.

"Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat. Olyan tűzzel játszik, amilyent a világ még nem látott" - fogalmazott New Jerseyben lévő golfklubjában a szabadságát töltő Trump.

A rakétacsapást kilátásba helyező phenjani fenyegetés azonnal vezető hír lett az amerikai médiában.

Kína is betartja a szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt szombaton fogadott el - amerikai kezdeményezésre - újabb, szigorú gazdasági büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben annak nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Az egyhangúlag jóváhagyott 2371-es BT-határozat a világszervezet nyolcadik hasonló döntése 2006 óta. Ezúttal azonban Észak-Korea eddigi legfőbb szövetségese, Kína is egyértelműen kiállt a döntés mellett,  közölve, hogy "100 százalékig, teljesen és szigorúan" be fogja tartani az új szankciós előírásokat.

Észak-Korea szerint az ENSZ visszaélt a hatalmával

Hétfőn Manilában, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) 50. külügyminiszteri tanácskozásán is az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram jelentette veszély volt a központi téma.

A tanácskozás alkalmából az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán közös közleményében sürgette, hogy a nemzetközi közösség helyezze nyomás alá Észak-Koreát  annak érdekében, hogy az letérjen a "fenyegetés és a provokáció útjáról".

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter ugyanakkor "koholmánynak" nevezte a két nappal korábban New Yorkban megszavazott ENSZ-szankciókat, és úgy vélte, a világszervezet visszaélt a hatalmával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK