Újra erőszakba fordulhat a kenyai választás

Vágólapra másolva!
A hivatalban lévő kenyai elnök biztos előnyét mutatják az elnökválasztás részeredményei - közölte szerda hajnalban a központi választási hatóság, az ellenzék azonban hamisnak nyilvánította a közzétett adatokat, és azt állította, hogy saját számlálásuk az ő győzelmüket mutatja.
Vágólapra másolva!

A keddi választást elkeseredett kampány előzte meg a hivatalban lévő, 55 éves Uhuru Kenyatta elnök és legfőbb vetélytársa, a magát baloldalinak valló 72 éves volt politikai fogoly, Raila Odinga között, azt az aggodalmat keltve, hogy kiújulhatnak a tíz évvel ezelőtti erőszakos összecsapások a tehetős kelet-afrikai országban.

Kedden csaknem 20 millió kenyai adhatta le szavazatát az új államfőre, valamint parlamenti képviselőkre, szenátorokra és kormányzókra.

A választáson induló nyolc elnökjelölt közül hajnali 3 órakor

Uhuru Kenyatta állt az élen a voksok 55 százalékával,

akit Raila Odinga követett 44 százalékkal - közölte weboldalán a választási bizottság, a szavazókörök háromnegyedének összesített adatai alapján.

Az ellenzék szerint ők vezetnek

Odinga azonban késő éjjeli sajtóértekezletén hevesen elutasította a részeredményt, és hamisnak nevezte a közölt adatokat, arra hivatkozva, hogy azokhoz nem csatolták az egyes szavazóhelyiségek kimutatását, amelyet a pártok megfigyelőinek is igazolniuk kell aláírásukkal.

- mondta a kenyai ellenzéki vezető, megkérdőjelezve Kenyatta elnök kezdettől biztos győzelemről szóló nyilatkozatait. A választási csalásra vonatkozó állításait Odinga összefüggésbe hozta a szavazatszámlálás elektronikai rendszeréért felelős tisztségviselő néhány napja elkövetett brutális meggyilkolásával is.

- Az a félelmünk, hogy pontosan ez volt az ok, amiért Chris Msandónak meg kellett halnia - mondta.

Harmadszor nem hagyják

Odinga kijelentései könnyen heves tiltakozásokra sarkallhatják az ellenzék híveit, ahogy az 2007-ben is történt, amikor a zavaros körülmények között lebonyolított választásokon alulmaradva csalást kiáltott.

Az ezt követő erőszakos összecsapásokban közel 1200 ember halt meg.

Ralia Odinga négy éve, 2013-ban is alulmaradt az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

Az ellenzéki vezető számos híve vallja, hogy az előző két választáson ellopták tőle a győzelmet, és nem hagyják, hogy harmadszor is ez történjen.

Az etnikai szempontok lehetnek meghatározók

Az 55 éves Kenyatta - a független Kenya első elnökének fia - nagyszabású, többségükben kínai támogatással megvalósított infrastrukturális fejlesztésekkel és az ország stabil gazdasági növekedésével kampányolt.

Ezzel szemben a 72 éves Odinga - akinek apja szintén a függetlenségi mozgalom egyik egykori vezetője volt - a szegények védelmezőjeként és a számos állami intézményt átható korrupció hangos bírálójaként lépett fel a kampányban.

Sok szavazó számára azonban inkább az etnikai szempont lehet meghatározó:

Kenyatta az ország legnépesebb etnikai csoportjának, a kikuju népcsoportnak a jelöltje, amely Kenya eddigi négy elnökéből hármat adott. Odinga - az ország első alelnökének fia - viszont a luo népcsoporthoz köthető, amelynek köréből még soha nem került ki államfő.