Katar feloldja a vízumkényszert 80 ország állampolgárai számára

2017.08.09. 17:43

Katar szerdán eltörölte a vízumkényszert 80 ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára, hogy így serkentse az országba irányuló idegenforgalmat és légiközlekedést.

A döntést a terrorizmus állítólagos támogatásának vádja miatt a szomszédjai által elszigetelt ország belügyminisztériuma vezetőinek sajtótájékoztatóján jelentették be. A sajtóértekezleten részt vett a Qatar Airways katari légitársaság főnöke, Akbar al-Bakern és az idegenforgalmi hivatal vezető képviselője, Haszan al-Ibrahim is, aki hangsúlyozta, hogy a bejelentett vízummentesség a külföldi látogatók számára "a térség legnyitottabb országává teszi Katart" .A bevásárló- és üdülőközpontokban gazdag Dubajtól eltérően Katar nem számít első számú turisztikai célállomásnak. Az Arab( Perzsa)-öböl menti országok általában vízumkényszert írnak elő a külföldiek számára, a beutazási engedélyt megszorító feltételekkel adják ki.

Az érintett 80 ország állampolgárai számára - amelyeket a sajtótájékoztatón nem ismertettek, de amelyek között a The Peninsula című angol nyelvű katari napilap internetes oldala szerint Magyarország is szerepel - elegendő lesz az érvényes útlevél felmutatása - közölte Mohamed Rasid el-Mazrávi, a belügyminisztérium egyik vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés mikor lép életbe.

Az újság szerint harminchárom ország - közöttük Magyarország és több más közép- és kelet-európai állam - állampolgárai 180 napot tartózkodhatnak Katarban vízum nélkül, míg a 47 többi ország - közöttük Oroszország, Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és több dél-amerikai állam - polgárai 30 napot tölthetnek belépési engedély nélkül az arab országban, a tartózkodás időtartamát legfeljebb egy alkalommal lehet meghosszabbítani.

Mazrávi elmondta, hogy a kiválasztásban elsősorban két kritérium játszott szerepet: egyrészt a biztonsági, másrészt a gazdasági.

Baker elmondta, hogy a Qatar Airways az intézkedést kihasználva 62 új célállomásra indít idén járatokat.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 5-én szakította meg a kapcsolatokat Bahreinnel. Lezárták a tengeri, légi és szárazföldi határokat Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával és Rijád fő térségbeli ellenlábasával, Iránnal való túl szoros kapcsolatok ápolásával vádolnak. Katar elutasította a vádakat.