Szabadon engedett egy lelkészt Észak-Korea

2017.08.09. 15:03

Humanitárius okokból engedték szabadon a lelkészt, akit "államellenes felforgatással" vádoltak és a börtön mellett kényszermunkára ítélték.

A Dél-Koreában született lelkipásztort, Lim Hjeon Szút "humanitárius okokból és egészségügyi állapotára tekintettel" engedték szabadon. Ez valószínűleg a kanadai nemzetbiztonsági és hírszerzési tanácsadó nyomásának köszönhető.

A Fény Koreai Presbiteriánus Egyház torontói lelkészét 2015 decemberében vádolták meg. A lelkész 2015 január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Több mint százszor járt az országban, és állítólag beismerte, hogy több megpróbálta megdönteni az észak-koreai rendszet.

Észak-Korea utoljára június közepén, szintén "humanitárius okokból" engedett szabadon egy 22 éves amerikai egyetemistát, Otto Warmbiert, akit 2016 januárjában tartóztatták le a phenjani repülőtéren, majd márciusban az észak-koreai legfelsőbb bíróság "államellenes bűncselekmény" vádjával 15 évnyi kényszermunkára ítélte, miután a férfi könnyek között bevallotta, hogy ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből.

Ottót éber kómában, tizenhét hónapi fogva tartás után vitték vissza az Egyesült Államokba, ahol hazaszállítását követően egy héttel meghalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK