Először tart jövőre hadgyakorlatot a NATO Szerbiában

Vágólapra másolva!
Hadgyakorlatot tartanak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének országai Szerbiában 2018 októberében, ez lesz az első gyakorlat, amelyben a szerb katonaság a NATO haderejével közösen vesz részt a nyugat-balkáni ország területén - adta hírül a szerbiai közszolgálati televízió, az RTS. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter szerint a Regex-18 fedőnevű gyakorlatot szervezik meg Szerbiában, ami nem NATO-hadgyakorlat.
Vágólapra másolva!

Szerbia 2006 óta tagja a NATO Partnerség a Békéért programjának, és eddig megfigyelőként vett részt a hadgyakorlatokban.

A belgrádi vezetés az utóbbi években többször is kijelentette, Szerbia katonailag semleges marad,

és nem kíván csatlakozni sem a NATO-hoz, sem más katonai tömbhöz. A titói Jugoszlávia a hidegháború idején is tömbön kívüli politikát folytatott, és az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik vezetője volt. A belgrádi álláspont ezen politika folytatásának is tekinthető lenne, ám a szerb közvélemény elsősorban nem emiatt ellenzi a csatlakozást a nyugati katonai tömbhöz.

A NATO 1999-ben bombázásokkal kényszerítette arra a Szerbiát, hogy leállítsa a vérontást Koszovóban, és a szerb közvélemény ezt azóta sem bocsátotta meg.

A szerb védelmi miniszter cáfolta a NATO-hadgyakorlatot

A védelmi tárca honlapján megjelent beszámoló szerint a jövő évben a Regex-18 fedőnevű gyakorlatot szervezik meg Szerbiában - a NATO partnerországai számára tartandó katonai gyakorlatról van szó, amilyet 2013 óta évente szerveznek.

Aleksandar Vulin kijelentette: eddig Törökországban, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban és Jordániában volt hasonló gyakorlat.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Szerbia semleges ország,

és minden olyan partnerrel együtt fog gyakorlatozni, akitől tanulhat, lehet az a NATO, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB), az Egyesült Államok vagy Oroszország.