Elhallgatták a gyógyszer mellékhatásait, beperelték őket

2017.08.09. 09:12

Az amerikai szövetségi állam, New Hampshire gyógyszergyára ellen indul per, mert reklámjaiban nem hívta fel a figyelmet arra, hogy egyik gyógyszere függőséget okoz.

Az Egyesült Államokban gyakran fájdalomcsillapítóként használt OxyContin nevű gyógyszert gyártó Purdue Pharma gyógyszergyár ellen indul per. A cég többszöri figyelmeztetés ellenére sem hangsúlyozta eléggé a gyógyszer mellékhatásait reklámaiban, pedig annak narkotikumtartalma függőséget okoz.

illusztrációForrás: Thinkstock

A New-Hampshire-i főállamügyész egy lakossági bejelentés után indította meg az eljárást. A bejelentés szerint a cég reklámaiban inkább a gyógyszer hatékonyságát hangsúlyozta továbbá azt állították benne, hogy csaknem lehetetlen függővé válni tőle, az ismertté vált eseteket pedig elhallgatták.

Ezek után a főállamügyész elrendelte, hogy két évre visszamenőleg nézzék vissza a gyógyszerreklámokat, ugyanis az elmúlt két évben ugrott meg hirtelen az opiátfüggők száma. 

New Hampshire a kábítószer-függőség által leginkább sújtott szövetségi állam az Egyesült Államokban.
A főállamügyész hivatala jelenleg mintegy féltucat gyógyszergyár ügyében vizsgálódik.

Ha le akarjuk győzni ezt a járványt, akkor el kell érnünk, hogy ne legyenek új kábítószerfüggők. Ennek egyik módja az, ha biztosítjuk, hogy ezeket a függést okozó, rendkívül veszélyes gyógyszereket megfelelő módon forgalmazzák, úgy, hogy nem kisebbítik mellékhatásaikat és nem túlozzák el előnyeiket. – mondta Ann Rice helyettes államügyész.