Pálmaolajért és kávéért vesz vadászgépeket Oroszországtól Indonézia

Vágólapra másolva!
A jakartai kereskedelmi minisztérium közlése szerint Indonézia pálmaolajért, kávéért és teáért vesz vadászgépeket Oroszországtól, az ellene érvényben lévő uniós és amerikai szankciók miatt.
Vágólapra másolva!

Marolop Nainggolan azt mondta, a délkelet-ázsiai szigetország a múlt héten állapodott meg Oroszországgal arról, hogy

nyersanyagokért cserébe 11 Szuhoj harci gépet vásárol.

A kereskedelmi szaknyelvben ezt barternek hívják. Az emberi civilizáció hajnalán minden ügylet barter volt, de a modern nemzetközi kereskedelemben ritkaságszámba megy, hogy egy ország árucikkekkel fizessen harci repülőkért.

Enggartiasto Lukita indonéziai kereskedelmi miniszter szerint a szankciók arra kényszerítették Oroszországot, hogy új piacokat keressen, ami jól jöhet Indonéziának.

- mondta a miniszter. Lukita szerint az orosz Rosztek és az indonéz PT Perusahaan Perdagan Indonesia állami konglomerátum által lebonyolítandó ügylet más repülési és energetikai megállapodások előtt is megnyithatja az ajtót a két ország között.

Azt, hogy a tizenegy Szuhojért Indonézia pontosan mennyi kávét, teát és pálmaolajat szállít Oroszországnak, nem hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az Ukrajna elleni agresszió miatt vetett ki szankciókat Oroszországra. Az országot az Egyesült Államok a tavalyi választásba való beavatkozás miatt is büntetőintézkedésekkel sújtotta.