Ultimátumot adott az olasz belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Marco Minniti olasz belügyminiszter azt mondta, lemondana, mert a római kormány balközép politikusai nem támogatták őt az olaszországi kikötők lezárásában.
Vágólapra másolva!

A Corriere della Sera napilap úgy tudja, a belügyminiszter nem jelent meg a hétfői kormányülésen és lemondással fenyegetett. A balközép kormány más miniszterei fenntartásaikat fejezték ki az NGO-kal szembeni fellépése miatt. Marco Minniti ultimátumot intézett: vagy a kormány egésze támogatja migrációs intézkedéseit, vagy lemond tisztségéről. Hétfő este az államfő és a kormányfő is elismerte migrációs politikáját, ezért

Marco Minniti nem mondott le.

A belügyminiszter keményen fellép a földközi-tengeri embermentésben résztvevő szervezetekkel szemben. Szerinte azok, amelyek

nem működnek együtt az olasz hatóságokkal, nem szállíthatják olaszországi kikötőkbe a migránscsoportokat.

A Jugend Rettet német NGO mentőhajóját az olasz hatóságok lefoglalták, az Orvosok határok nélkül (Msf) és a spanyol Proactiva Open Arms mentőhajóját nem engedték olasz vizekre.

Graziano Delrio infrastrukturális miniszter úgy nyilatkozott, az

embercsempészek ellen kell "háborút indítani".

Mario Giro külügyminiszter-helyettes elfogadhatatlan nevezte, hogy a migránsokat ne fogadják be és a tengerről visszafordítsák Líbiába. Egyetért vele Andrea Orlando igazságügyminiszter is.

A magatartási kódexet eddig kilenc NGO-ból négyen írták alá (Save the Children, Moas, Sea-Eye és utolsóként a Proactiva Open Arms), de az Sos Mediterranée is jelezte, hogy készen áll csatlakozni.

Olaszországban éppen parlamenti választásokra készülnek.