Több mint ezer migránst mentettek meg a Földközi-tengeren

Vágólapra másolva!
A líbiai parti őrség több mint 1000 migránst mentett meg a Földközi-tengeren és szállított vissza az elmúlt napokban a polgárháborúba sodródott észak-afrikai államba - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet, az IOM.
Vágólapra másolva!

Péntek óta összesen 1124 embert mentettek ki a líbiai felségvizeken kisebb hajókról és gumicsónakokról.

A legutóbbi bevetésen hétfőre virradóra 155 menekültet, köztük 18 nőt és 10 gyereket találtak a főváros, Tripoli közelében a tengeren.

Olasz sajtójelentések szerint

a kimentett emberek különböző afrikai országokból származnak,

így Marokkóból, Tunéziából, Algériából és Szudánból, de a Szaharától délre fekvő országok állampolgárai is megtalálhatók soraikban, csakúgy mint a közel-keleti Szíriáé.
Jogvédő szervezetek ismételten óva intettek attól, hogy a migránsokat visszaszállítsák Líbiába, ahol embertelen körülmények között, erőszaknak kitéve kell menekülttáborokban élniük.

Olaszország segíti a líbiai parti őrség munkáját

Olaszország a múlt héten határozott egy embercsempészek elleni műveletről, amelynek keretében olasz hadihajók technikai és logisztikai segítséget nyújtanának a líbiai parti őrségnek anélkül, hogy sértenék az észak-afrikai ország szuverenitását.

Az olasz kormány a művelettől az Olaszországba irányuló menekülthullám feltartóztatását reméli.

A helyi hatóságok szerint júliusban jóval kevesebb, vagyis 11 459 illegális bevándorló érkezett Olaszországba a megelőző hónaphoz képest, amikor a számuk 23 526 volt.