Észak-Korea az ENSZ szankciók miatt fenyegetőzik

KIM Dzsong Un
Tokió, 2017. július 4. Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látható egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósításban egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. július 4-én, miután Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. A rakéta feltehetőleg a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea úgy érzi, hogy a legújabb ENSZ büntetőintézkedések mélyen megsértik az ország szuverenitását ezért a diktatúra egészen addig nem hajlandó tárgyalni az atomprogramjáról, amíg az Egyesült Államok „ellenségesen” lép fel vele szemben.
Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látható egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósításban egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. július 4-én, miután Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. A rakéta feltehetőleg a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe. Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Észak-Korea kommunista diktatúrája tisztességes választ ígért a washingtoni kormánynak. Az állami hírügynökségben megjelent közleményében ezerszeres bosszút emlegetett Phenjan, amihez azt is hozzátette:

ne gondolja azt, hogy a Csendes-óceán túlsó partján biztonságban van.

A közleményben „ezerszeres bosszút” emlegettek, de azt nem részletezték, konkrétan milyen válaszlépést terveznek. Hozzátették: azokkal az országokkal is „el fognak számolni”, amelyek „összejátszottak az Egyesült Államokkal”.

Az ENSZ újabb szankciója Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja miatt jött létre. A büntetőintézkedés miatt Phenjan évi 1 milliárd dollár exportbevételtől eshet el.

Az új intézkedéscsomag tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tengeri ételek kivitelét.

Ha betartják, Észak-Korea exportbevételei legalább harmadával csökkenhetnek.