Vizsgálatot indított az elnök ellen, leváltották a venezuelai főügyészt

2017.08.05. 19:25

A caracasi székhelyű venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés egyhangúlag elmozdította hivatalából Luisa Ortega Díaz főügyészt szombaton, miután a legfelsőbb bíróság elegendő bizonyítékot talált perbe fogására.

Luisa Ortega Díaz sokáig kitartóan támogatta a szocialistákat, de végül Nicolás Maduro elnök ellen fordult. A főügyész a hét közepén bejelentette, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen.

Díaz hivatalát az alkotmányozó nemzetgyűlés döntése nyomán az eddig emberi jogi ombudsmanként dolgozó Tarek William Saab veszi át. Az ellenzék bírálta Saabot, mert szemet hunyt a hatósági túlkapások fölött.
Az alkotmányozó nemzetgyűlés megoldja Maduro politikai gondjait, kvótákat határoz meg és felkoncolja az intézményeket - mondta José Manuel Olivares ellenzéki törvényhozó, miután értesült Ortega sorsáról.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmát egy politikai intézmény sem korlátozhatja; a testületnek jogában áll átírni az alaptörvényt, átrendezni az állami intézményeket és engedélyezheti Madurónak a rendeleti kormányzást.

Az 545 tagból álló, vasárnap ellenzéki bojkott mellett megválasztott nemzetgyűlés első ülésén legfeljebb két évben határozta meg működésének időtartamát.

2017. július 31-én készült kép Luisa Ortega Díaz venezulai főügyészről egy caracasi sajtótájékoztatón.Forrás: MTI/EPA-EFE/Cristian Hernandez

Eközben az 1991-ben alapított Mercosur dél-amerikai gazdasági szervezet határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a demokratikus normák megszegésére hivatkozva. Argentína, Paraguay, Uruguay és Brazília külügyminiszterei Sao Paulóban jelentették be a lépést, és sürgették Madurót, hogy engedje szabadon a foglyokat és azonnal indítsa el a politikai átmenetet. A rendelkezést csak akkor függesztik fel, ha a többi tag úgy látja, hogy Venezuelában helyreállt a demokratikus rend.

Azt mondjuk: elég volt! Elég volt a halálból, elég volt az elnyomásból. Nem engedhető meg a nép ilyen mértékű kínzása - hangsúlyozta Aloysio Ferreire brazil külügyminiszter a Mercosur ülése után.

Maduro a felfüggesztés bejelentése után röviddel úgy nyilatkozott egy argentin rádióadónak, hogy országát sohasem fogják kizárni a Mercosurból.
Venezuelát nem fogják kizárni a Mercosurból. Soha. Ez olyan lenne, mintha kivágnának minket a térképről és száműznének Latin-Amerikából. Mi vagyunk a Mercosur, lelkünkkel, szívünkkel és életünkkel - mondta a szocialista vezető a Radio Rebelde argentin rádióadónak.

Maduro azt bizonygatta, hogy a "puccsot szító" brazil "oligarchia" és a "nyomorúságos" argentin kormány erőfeszítései kudarcba fognak fulladni.

A szervezet alapító okirata nem rendelkezik a tagkizárásról. A Mercosur decemberben egyszer már felfüggesztette Venezuela tagságát, de a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása, valamint a folyamatos tüntetések és az ellenzéki hangok elfojtása nyomán tovább szigorított álláspontján.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását a nemzetközi közösség számos tagja elítélte. Megfigyelők szerint a testület Nicolás Maduro elnök egyik újabb próbálkozása hatalma kiterjesztésére.

Április óta folyamatosak a zavargások a gazdasági és belpolitikai válság sújtotta országban, az utcai összecsapásokban legalább 120-an meghaltak és több mint kétezren megsebesültek.