Német külügyminiszter: nincs lezárva az eltűnt vietnami üzletember ügye

Vágólapra másolva!
Nincs lezárva a feltehetően a vietnami titkosszolgálat által a héten Berlinben elrabolt és Vietnamba hurcolt üzletember ügye, ez olyan dolog, amit nem tűrhetünk el, és nem is fogunk eltűrni - hangoztatta Sigmar Gabriel német külügyminiszter pénteken Wolfsburgban.
Vágólapra másolva!

A külügyi tárca vezetője szerint a kormány még tanácskozik a Vietnam elleni válaszlépésekről. Hozzátette:

a szerdai emberrablás felelőseinek a kiutasításával az ügy még korántsem zárható le.

A szövetségi kormány szerdán felszólította a vietnami titkosszolgálat képviselőjét, hogy 48 órán belül hagyja el Németországot, valamint berendelte a vietnami nagykövetet és további következményeket helyezett kilátásba. A külügyi tárca szerint a kiutasított személy időközben már elhagyta az országot.

Németország szerint a vietnami titkosszolgálat és hanoi diplomáciai képviselet is közreműködött Trinh Xuan Thanh üzletember, korábbi parlamenti képviselő elrablásában. Hanoi tagadta a vádakat.

Gabriel úgy fogalmazott: a férfit olyan módszerekkel vitték külföldre, amilyeneket különben csak a hidegháborús időszakról készült komor filmekben látni.

Trinh Xuan Thanht a vietnami hatóságok azzal vádolják, hogy a PetroVietnam állami olaj- és gázvállalat egyik leányvállalatának vezetőjeként 125 millió eurós - 38 milliárd forintnyi - veszteséget okozott a cégnek. A férfit egy éve megfosztották parlamenti képviselői helyétől, majd kizárták a Vietnami Kommunista Pártból is. Trinh Xuan Thanh ezután Németországban menedékjogi kérelmet adott be, amelynek elbírálása nem történt meg július 23-ig.

A vietnami televízió csütörtökön felvételeket mutatott Trinh Xuan Thanh állítólagos vallomásával.

A videón a férfi azt mondta: önszántából adta fel magát

a hatóságoknak, hogy bocsánatot kérhessen vétkeiért. Egyelőre azonban nem világos milyen körülmények között született a felvétel.