Venezuelában megkezdődött az alkotmányozó nemzetgyűlés alakuló ülése

CHÁVEZ FRÍAZ, Hugo Rafael
Caracas, 2017. augusztus 4. Kormánypárti felvonulók elhunyt szellemi vezérük, Hugo Chávez (b) portréjával ünneplik a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés megalakulását Caracasban 2017. augusztus 4-én, az alakuló üléssel egyidőben. Az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait augusztus 30-án választották meg heves ellenzéki tüntetések közepette. (MTI/EPA/Miguel Gutiérrez)
Vágólapra másolva!
Venezuelában megkezdődött pénteken az alkotmányozó nemzetgyűlés alakuló ülése. A parlament épületét rendőrök és katonák vették körül ellenzéki tüntetéstől tartva.
Vágólapra másolva!

A vasárnap megválasztott képviselőket piros trikóba öltözött, baloldali hívek százai kísérték az épülethez, az elhunyt szellemi vezérük, Hugo Chávez nagyméretű képeit hordozva. A képeket visszahelyezik a parlamentbe, ahonnan az ellenzék eltávolította a korábbiakat, amikor 2015-ben többségbe került.

Caracas, 2017. augusztus 4. Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

A felvonulás élén Cilia Flores, az államfő felesége, és Diosdado Cabello veterán politikai vezető haladt.

Az alakuló ülés elnökévé egyhangúlag Delcy Rodriguez volt külügyminisztert választották meg a himnusz eléneklése után.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés célja - mondták a képviselők -, hogy "felvegyék a harcot a külföldi elnyomással és a nemzeti burzsoáziával".

Ferenc pápa kérte, hogy függesszék fel a nemzetgyűlést

Nem sokkal az alakuló ülés kezdete előtt Ferenc pápa egy üzenetben felkérte Nicolás Maduro szocialista párti államfőt, hogy függessze fel a nemzetgyűlés munkáját.

A pápa szavának nagy jelentősége van a 30 milliós országban, ahol a lakosság 95 százaléka katolikus.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a 2015-ben megválasztott parlament szerepe az új helyzetben.