Egymás után kapják el a terroristákat az ausztrálok

Vágólapra másolva!
A világ legbékésebb országának lehet elképzelni Ausztráliát, hiszen komoly érdekellentéte senkivel nincsen ennek a félreeső kontinensnek. Viszont az Iszlám Állam számára mindenki potenciális ellenség, és a terror lényege, hogy soha senki ne érezze magát biztonságban, a legvalószínűtlenebb támadásoknak legyen kitéve.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál rendőrség nagyszabású akciót hajtott végre Sydney külvárosaiban és négy embert tartóztattak le.

Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló muszlim terroristák két akcióra is készültek.

Törökországból légipostán kaptak egy bomba összeállításához szükséges eszközöket. A rendkívül magas technikai színvonalú robbanószerkezetet poggyászként akarták feljuttatni egy repülőjáratra.

Az egyik terrorista a testvérét kérte meg, aki állítólag nem tudott a csomag tartalmáról, hogy felejtse a repülőgépen. A rendőrség nem közölte, hogy miért, de a testvér az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Így nem derült ki, hogy a biztonsági vizsgálaton átment volna-e a bomba, de a rendőrség nyilatkozata szerint még nem találkoztak ilyen kifinomult módszerrel Ausztráliában, ahol elsősorban a „magányos farkas" típusú elkövetőktől tartanak, nem a szervezett terrorista sejtektől.

A csoport másik akciója vegyi fegyver bevetése lett volna: egy olyan szerkezet elkészítésén dolgoztak, amely hidrogén-szulfidot termel, és

vasútállomás vagy repülőtér várótermében, esetleg üzletközpontban lehet bevetni.

Az Iszlám Állam a világ más pontjain sem próbálkozott még ezzel a módszerrel, és a Sydneyben megtalált eszköz sem volt még abban az állapotban, hogy bevethető legyen.

Az ausztrál rendőrség ötfokú skálán jelenleg hármas fokozatúnak tartja a terrorfenyegetést az országban, ahol egyértelműen jelen van az Iszlám Állam. Az ausztrál hírszerzés egyelőre jól vizsgázik, nyomára akadtak annak az öttagú csoportnak is, amelynek tagjai nem álltak közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állammal. Karácsonykor Melbourne-ben készültek nagyszabású merényletre. Az elmúlt három évben Ausztráliában a rendőrség tizenhárom terrortámadást előzött meg és egyetlen sikeres merényletre sem került sor.