Péntekre halasztották a venezuelai alkotmányozó gyűlés alakuló ülését

MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2017. július 19. A Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők felgyújtott autógumikkal lezárnak egy utat Caracasban 2017. július 18-án. A venezuelai ellenzék július 20-ára 24 órás, általános sztrájkot hirdetett. (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)
Vágólapra másolva!
A múlt hét végén vitatott körülmények között megválasztott alkotmányozó gyűlés csütörtök helyett pénteken tartja alakuló ülését - jelentette be szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok által diktátornak bélyegzett venezuelai vezető szerint azért van szükség a halasztásra, hogy az alakuló ülést "rendben, békében és nyugalomban" lehessen megszervezni. Beszámolt arról is, hogy 35 képviselő még nem kapta meg akkreditációját. Az ellenzék tiltakozást hirdetett a gyűlés ülésének idejére.

Az alkotmányozó gyűlésnek az elnök szinte korlátlan hatalmat szán az ország alkotmányának újraszövegezéséhez. A testület tagjait vasárnap választották meg, de az ellenzék bojkottálta a voksolást, mert szerintük Maduro egyetlen célja az, hogy bebetonozza saját hatalmát és elkerülje, hogy jövőre elnökválasztást kelljen tartani, melyen nagy valószínűséggel megbukna, mert egy felmérés szerint a venezuelaiak 80 százaléka azt szeretné, hogy távozzon az ország éléről.

Nicolas Maduro Forrás: AFP/Leo Ramirez

A vasárnapi voksoláson a hivatalos adatok szerint több mint 8 millióan vettek részt, de ez az ellenzék szerint elképzelhetetlen, szerintük 2-3 millió voksnál biztosan nem adtak le többet. A szavazás lebonyolításához szükséges szoftver szállítója szerdán azt jelentette be, hogy

legalább egymillió fős eltérés van a kormány adatai és a valóság között.

Maduro erre is reagált az alkotmányozó gyűlés tagjai előtt mondott beszédében. Az elnök szerint a Smartmatic vezetője része annak

az amerikai összeesküvésnek, melynek célja a választás hitelességének megkérdőjelezése.

Maduro szerint a Smartmatic engedett az amerikai nyomásnak, s ezért vonta kétségbe a kormány adatait.

Két éve tart a válság

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának esése miatt Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, és elszabadult az infláció. Sok helyen leállt a termelés, és a boltok polcai kiürültek.

Mindennaposak az összecsapások Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutierrez

Maduro az ellenzéket és az Egyesült Államok vezette külföldi összeesküvést hibáztatja országa gazdasági problémáiért.

A politikai válság pedig abból ered, hogy Maduro és pártja, valamint az általuk irányított államapparátus minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ellenzéket a kormányváltásban. Az ellenzék 2015-ben elsöprő győzelmet aratott ugyan a parlamenti választásokon, és a venezuelaiak döntő többsége Maduro távozását akarja, de az elnök híveiből álló legfelsőbb bíróság fokozatosan megkurtította a törvényhozás jogköreit, s egy alkalommal még a parlament feladatainak átvételére is kísérletet tett. Az ellenzék az alkotmány adta lehetőségekkel élve aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy Maduro leváltását népszavazás útján érjék el, de ezt hol a választási bizottság, hol bíróságok akadályozták meg.

A dél-amerikai országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már több mint 120 ember halt meg.