Nem függesztik fel hivatalából a korrupcióval vádolt brazil elnököt

Vágólapra másolva!
Az ellenzéknek nem sikerült megnyernie a szerdai szavazáson a brazil kongresszus alsóházi képviselőinek kétharmadát, hogy korrupciós vádak miatt indítsanak alkotmányos vádeljárást Michel Temer államfő ellen, és függesszék fel hivatalából az elnököt.
Vágólapra másolva!

Az 513 képviselő egyenként szavazott, és 172 ellenszavazatnál világossá vált, hogy a kezdeményezés elbukott.

Temert a vádak szerint megvesztegették. Az ügyészség szerint több mint 12 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el a világ legnagyobb húsfeldolgozójától politikai előnyökért cserében. Az ellenzék képviselői játékpénzzel teli bőröndökkel érkeztek az ülésterembe, s azt kiabálták, hogy "Temernek mennie kell!". Az elnök és jogászai tagadták, hogy Temer törvényt sértett. Támogatói szerint az ügyészség sem bizonyította, hogy Temer jogszabályt szegett.

Egy márciusban napvilágot látott

hangfelvétel tanúsága szerint az elnök vesztegetési pénzek kifizetését hagyta jóvá

az azóta korrupció miatt 15 év börtönre ítélt korábbi parlamenti elnöknek, Eduardo Cunhának, aki sok politikus "piszkos ügyeivel" volt tisztában. Emellett Temer egyik tanácsadóját egy 150 ezer dollárt tartalmazó bőrönddel vették őrizetbe, s a pénz nagy részét a gyanú szerint az elnöknek szánták. Temer támogatói szerint viszont a hangfelvétel törvénytelenül készült, a bőrönd pedig nem más, mint "gumicsont".

Ha a képviselők kétharmada megszavazta volna az elnök felfüggesztését, akkor az elnököt fél évre felfüggesztették volna hivatalából, s a legfelsőbb bíróságnak kellett volna kivizsgálnia az ellene felhozott vádakat, s döntenie arról, hogy Temer elnök maradhat-e. Egyébként elődjét, Dilma Rousseffet éppen így távolították el a hatalomból.

A konzervatív Temert koalíciós partnerként támogató Brazil Szociáldemokrácia Párt (PSDB) vezetője egyébként támogatta Temer felfüggesztését.

"Nem ezért, mert meneszteni akarjuk az elnököt, hanem, mert a braziloknak elegük van abból, hogy a politikusokat ennyi gyanú lengi körül" - magyarázta Ricardo Tripoli, hogy miért támogatja, hogy Temer ellen vizsgálat induljon. Tripoli szerint azzal, hogy a törvényhozás megvédte az elnököt, árt a politikai rendszer hitelességének.

Paolo Abi-Ackel, aki szintén PSDB politikusa, viszont úgy vélte, hogy nem időszerű az elnök elmozdítása, amikor éppen sikerült beindítani a gazdasági növekedést, megzabolázni az inflációt, a kamatokat és a munkanélküliséget.

Két ügyben vádamalés várható

Rodrigo Jadot legfőbb ügyész viszont várhatóan mandátumának szeptemberi lejárta előtt még legalább két ügyben

vádat emel az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozása és zsarolás miatt,

és a képviselőkön így nagyobb lesz a nyomás, hogy elmozdítsák posztjáról az államfőt, aki egyébként meglehetősen népszerűtlen is; csak a választópolgárok öt százaléka támogatja.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy míg a Temert leváltani akaró képviselők a szavazáskor többnyire hangos kiáltással tudatták, hogy hol állnak a kérdésben, a mellette kiálló politikusok többnyire némán szavaztak, s egyáltalán nem biztos, hogy újra elegendően támogatják majd az elnököt, ha az újabb korrupciós vádak miatt ismét az elmozdításáról kell szavazni.