Köröznek egy román ingatlanbefektetőt

Vágólapra másolva!
Körözést adtak ki Gabriel Puiu Popoviciu román ingatlanmágnás ellen, akit hét év szabadságvesztésre ítélt a román legfelsőbb bíróság, de a jelek szerint már elhagyta Romániát.
Vágólapra másolva!

A legfelsőbb bíróság szerdán hirdette ki az ítéletet, de Popoviciut nem tudták börtönbe zárni, mert nem jelentkezett önként a rendőrségen, és a hatóságok nem találták meg romániai lakcímeinek egyikén sem.

Már júniusban elhagyhatta az országot

A román média rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az ingatlanmágnás már júniusban elhagyta Romániát. Azt állítják róla, hogy az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetője és Bukarest területének 1 százalékát birtokolja. Az ő tulajdonában van egyebek mellett Románia egyik legnagyobb plázája, a bukaresti Baneasa Shopping Center. Az üzletember azért hagyhatta el Romániát júniusban, mert

nem hosszabbították meg az ellene addig érvényben levő kényszerintézkedéseket, így akkortól szabadon utazhatott.

Az üzletembernek az Egyesült Államokban, de Monacóban is van lakása a román média szerint. A hatóságok az eljárásoknak megfelelően nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kérik a bíróságtól, aminek alapján elrendelhetik ellene a nemzetközi körözést.

Hét év börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság

Popoviciut szerdán ítélték jogerősen hét év börtönbüntetésre, miután bebizonyosodott,

hogy jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektárnyi telket,

amelyen később lakónegyedet építtetett. Az egyetem volt rektora hat év börtönbüntetést kapott, Cornel Serbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét 2 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték az ügyben, ügyészekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás címén.