Az oroszoknak készült, amerikai elnöki gép lehet belőle

Deadly aim: Airborne Laser fires tracking laser, hits target The YAL-1A, a modified Boeing 747-400F known as the Airborne Laser, takes off from Edwards Air Force Base, Calif., on March 15, 2007, for a five-hour test mission that would see the aircraft's T
YAL-1A rendszerrel felszerelt Boeing 747-400F landol
Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat folytat az amerikai légierő két olyan Boeing 747-es repülő megvásárlásáról, melyeket eredetileg egy később csődbe ment orosz légitársaság rendelt meg, és ezeket elnöki különgépekké alakíthatják - jelentette szerda hajnalban az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva az AFP francia hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A repülőgépeket még 2013-ban rendelte meg a Transaero nevű orosz légitársaság, amely aztán 2015-ben csődbe ment, és a gépeket végül nem vette át. A két gépet jelenleg a Mojave sivatagban tárolja a Boeing, mert az ottani meleg, száraz levegő lehetővé teszi, hogy a gépeket a korrózió kockázata nélkül lehessen hosszabb ideig raktározni.

A légierő úgy nyilatkozott, hogy az üzlet hamarosan létrejöhet, a tárgyalások végső fázisban tartanak. A Boeing részleteket nem árult el, csak annyit mondtak: az a céljuk, hogy a légierő nagy értékű repülőgépet vehessen át, de ez ne kerüljön túl sokba az amerikai adófizetőknek.

Képünk illusztráció Forrás: USAF

Donald Trump amerikai elnök megválasztása után nem sokkal a Twitteren intézett kirohanást az elnöki különgépeket hagyományosan szállító Boeing ellen, mert sokallta a gép négymilliárd dolláros árát, s a megrendelés lemondását helyezte kilátásba.

A légierő hárommilliárd dollárt különített el két elnöki különgép beszerzésére,

de az amerikai gyakorlat az, hogy ilyen beszerzéseknél csak a legritkább esetben éri el a végleges vételár a rendelkezésre álló költségkeretet.

Az Air Force One, amely csak akkor viseli ezt a hívójelet, ha az elnök a fedélzeten tartózkodik, nem hagyományos luxusrepülő; a gépről az elnök teljes körűen képes ellátni hivatalát, szükség esetén akár atomcsapást is elrendelhet különgépe fedélzetéről.