Foglyokat cserélt a Hezbollah az an-Núszra Fronttal

Vágólapra másolva!
Három-három fogságba esett fegyveresét cserélte ki szerdán a Hezbollah libanoni síita szervezet és az an-Núszra Front nevű szíriai szélsőséges fegyveres csoport, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető - jelentették be Bejrútban.
Vágólapra másolva!

A Hezbollah a szíriai hadsereggel együtt indított hadműveletben a múlt héten elfoglalta a két ország határán fekvő kietlen, hegyvidéki Dzsurud Arszal térséget, hogy kiűzze a szélsőséges szunnita egységeket utolsó libanoni állásaikból.

A hadművelet nyomán a felek tűzszünetet kötöttek,

amelynek része volt, hogy a szunnita fegyveresek a szomszédos Szíriába távozhatnak hozzátartozóikkal együtt, illetve kicserélik halottaikat és foglyaikat. A megállapodás keretében mintegy kilencezer ember hagyja el az addig a szélsőségesek által ellenőrzött területet.

A libanoni hatóságok felügyelték a fogolycserét

Az evakuálási művelet párhuzamosan zajlott a fogolycserével. A Szíriába távozás mellett döntő emberek, 7777 civil és 1116 fegyveres már buszra szállt Arszal külterületén. A tervek szerint - mintegy 300 kilométeres utazás után - Aleppó tartományt érintve jutnak majd el az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba.

A libanoni állami hírügynökség, az NNA híradása szerint

a fogolycsere Arszal város északkeleti külterületén történt.

Az an-Nuszra három fegyveresét egy közép-libanoni börtönből szállították a helyszínre. Őket a Hezbollah három emberére cserélték ki. Utóbbiak a múlt hónapban, a felek közötti fegyvernyugvás idején tévedtek el és estek a szélsőségesek fogságába. Az ügylet részeként további öt Hezbollah harcos szabadulhat.

A fogolycserét a libanoni hatóságok, a hadsereg és a helyi vöröskereszt felügyelte a felek között kötött tűzszünet második szakának részeként. A megállapodás első részében, vasárnap a szembenálló felek a harctéren elesett embereik holttestét cserélték ki.