Egy millió fiktív szavazó a venezuelai választásokon

Vágólapra másolva!
Legalább egy millió fővel manipulálták a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon a szavazói résztvételt - jelentette be szerdán a dél-amerikai ország választási eljárásában 2004 óta közreműködő Smartmatic nevű számítástechnikai cég londoni sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Nincsenek kételyeink, hogy a szavazói résztvételt manipulálták az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon - mondta Antonio Mugica, a Smartmatic vezérigazgatója. Mugica szerint vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak.

A Smartmatic becslései szerint

legkevesebb 1 millió voksolóval tér el a hatóságok által bejelentett szavazói résztvétel a valóstól.

A cégvezető ugyanakkor nem említette, hogy 1 millióval több vagy kevesebb szavazópolgárt számolt-e a venezuelai választási bizottság. Mugica emellett kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy a manipulált választói részvételi arány kihatással volt-e a szavazás eredményére. Hozzáfűzte: a cég megállapításait eddig még nem jutatta el a venezuelai választási bizottságnak.

A venezuelai ellenzék, illetve a nemzetközi közösség által is élesen bírált vasárnapi voksoláson a hivatalos adatok szerint 8,1 millióan vettek részt az alkotmány újraírásával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztásán. Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek, akik 2-3 millió szavazóról beszéltek.

Eközben Julio Borges venezuelai házelnök bejelentette, hogy

az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér az állítólagos választási csalás miatt.

A caracasi törvényhozás elnöke szerint a Smartmatic megállapításai "teljességgel alátámasztják" mindazt, amit ellenzéki vezetők és független elemzők eddig is feltételeztek.

Borges hozzátette: a választási bizottság tagjai által elkövetett esetleges törvényszegések kivizsgálására Louisa Ortega főügyészt kérik fel. Ortega az államapparátuson belül a belső ellenállás vezéralakja lett az elmúlt hónapokban.

Az Európai Unió a nap folyamán bejelentette, hogy nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlést. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: az EU felszólítja Nicolás Maduro elnököt, hogy ne hívja össze a szóban forgó testületet mivel annak legitimitása és a népképviseleti jellege aggályos. A főképviselő a politikai foglyok szabadon engedését követelte, és sejtetni engedte, hogy Brüsszel a demokratikus alapelvek és a venezuelai alkotmány további megsértése esetén szankciókkal fog válaszolni.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. Maduro az alkotmányozó nemzetgyűléstől a válság megoldását várja. Az ellenzék viszont amiatt aggódik, hogy az elnök így akarja bebetonozni hatalmát.