Trump: Maduro felelős a bebörtönzött ellenzékiek épségéért

Vágólapra másolva!
Nicolás Maduro venezuelai államfő "személyesen felelős" a börtönbe vetett ellenzékiek épségéért és biztonságáért - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök kedd este arra reagálva, hogy Venezuelában letartóztattak két ellenzéki vezetőt.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint az elnök leszögezte: Leopoldo López és Antonio Ledezma - a két letartóztatott ellenzéki - politikai fogoly, és "a venezuelai rezsim törvényellenesen tartja fogva őket".

"Az Egyesült Államok szerint Maduro - aki néhány órával korábban nyilvánosan közölte, hogy fellép a politikai ellenzék ellen - személyes felelősséget visel Lopez és Ledezma egészségéért és biztonságáért" - fogalmazott Trump.

Az elnök élesen elítélte "a Maduro-diktatúra" tetteit

és valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására szólította fel a venezuelai államfőt.

A bíróság szerint megsértették a háziőrizet szabályait

Az Egyesült Államok hétfőn szankciókat vetett ki Nicolás Maduróra a vasárnap megtartott alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt. Egy héttel korábban a Maduro-kormányzat egyes tagjai és befolyásos caracasi vezető politikusok ellen foganatosított szankciókat. A választásokat az ellenzék bojkottálta, majd a demokrácia elleni lépésnek minősítette.

A venezuelai kormányzathoz közelállónak tartott caracasi legfelső bíróság döntése kimondta: a két letartóztatott ellenzéki politikus azzal, hogy politikai tartalmú nyilatkozatokat tett és beszélt a média képviselőivel, megsértette a házi őrizet szabályait, tetézték ezt azzal, hogy

A kormányzat biztonsági szolgálata erre hivatkozva éjjel vitte el otthonukból, és vetette börtönbe őket.