Tízmilliárd euróból fegyverkezik fel Románia

Vágólapra másolva!
Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket, ez a tízéves fejlesztési terv része.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Védelmi Tanács második nekifutásra fogadta el a tervet, mert korábban nem felelt meg annak a szigorú pártközi politikai kötelezettségvállalásnak, miszerint Románia a bruttó hazai termék legalább két százalékát fordítja a következő évtizedben védelmi kiadásokra.

A román hadsereg

nyolc százmilliós eurós beruházási programot indított.

A legnagyobb összegért - csaknem négymilliárd dollárért - Patriot rakétavédelmi ütegeket vásárolnak az Egyesült Államoktól, az első részletet novemberben fizetik ki.

A harci gépek cserélését is folytatni akarják. Románia tavaly októberben vette át az első hat F-16-os Fighting Falcont abból a tizenkettőből, amelyet 630 millió euróért Portugáliától vásárolt. Romániának

még 36 gépre lenne szüksége

a légi járőrözési feladatohoz.

A B1 hírtelevízió szerint a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában 1,6 milliárd euróért négy új korvettet akarnak venni a haditengerészek. Tavaly decemberben az előző szakértői kormány már határozatba foglalta, hogy a holland Damen csoporttól vesznek négy, Romániában legyártandó hadihajót. Ezt a döntést a választások után a szociálliberális kormány eltörölte.

A hírtelevízió úgy tudja, hogy Románia egyebek mellett kis hatótávolságú légvédelmi rendszereket is be akar szerezni 1,37 milliárd euróért, valamint csaknem száz nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélost 370 millió euróért.