Hadihajókról keresik az embercsempészeket Líbiánál

Vágólapra másolva!
Több mint félezer katona szolgál azon a két hadihajón, amelyeket a Líbiából induló embercsempészet megakadályozására, illetve a migrációs hullám megfékezésére indítanak el. Támadás esetén akár tüzet is nyithatnak - mondta Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Roberta Pinotti a bizottság előtti beszámolójában hangsúlyozta, a hajók korábban is tengeri ellenőrzési tevékenységet végeztek a Líbia és Olaszország közötti szakaszon.

A két olasz hajón 700 olasz katona szolgálhat. Roberta Pinotti kijelentette, hogy az olasz hadiegységeknek

joga van az önvédelemhez,

vagyis akár tüzet is nyithatnak rájuk, ha fenyegetik őket. Az olasz védelmi tárca vezetője kizárta, hogy az olasz vagy bármilyen más haditengerészet hajóblokádot állíthat Líbia partjainál az embercsempészek hajóinak feltartóztatására, mivel ez Roberta Pinotti szerint "ellenséges" lépésnek számítana Líbiával szemben.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az

Olaszországba érkező migránsok 96 százaléka Líbiából indul el.

Elmondta, ez az első alkalom, hogy Líbia elfogadja egy másik állam segítségét az embercsempész szervezetekkel szembeni fellépésben.

Hozzátette, hogy Olaszország egyedül azonban kevés, nemzetközi fellépésre van szükség. Roberta Pinotti hangsúlyozta, hogy az elfogott migránsok elhelyezéséről részletesen egyeztetnek a líbiai kormánnyal attól függően, a tengeren hol találnak rá a migránscsoportokra.