Az ausztrál egyetemisták több mint felét éri szexuális zaklatás

bulizó fiatalok
30020250 - party people
Vágólapra másolva!
Az ausztrál Emberi Jogi Bizottság 39 egyetem 31.000 diákjának bevonásával készített felmérést, amelynek alapján aggasztó kép tárult fel az ausztrál egyetemeken uralkodó viszonyokról. A hallgatók majdnem 7%-a szexuális bántalmazásnak volt kitéve legalább egyszer a 2016-os év folyamán. A diákok több mint felét pedig szexuális zaklatás érte a kampusz területén vagy az interneten.
Vágólapra másolva!

Kate Jenkins, a kutatás vezetője szerint a tanulmány megrázó képet mutat az egyetemi életről, amelyben a szexuális bántalmazás és zaklatás a diákok mindennapi életének részét képezik. Sajnos ezek a negatív élmények befolyásolják a mentális és egészségügyi állapotot, a tanulmányi eredményeket és ezen keresztül egész életre szólóan a karriert.
Még soha nem készült a világon ilyen sok egyetemista bevonásával hasonló felmérés. A diákok teljes életét vizsgálták: az egyetemi órákat és egyéb rendezvényeket, az életüket kollégiumban (a bulikat is természetesen), valamint az interneten töltött időt: e-mailezést és a közösségi oldalak használatát.

A szexuális bántalmazást úgy definiálták, hogy valakit szexuális cselekményre kényszerítettek akaratuk ellenére vagy beleegyezésük nélkül (utóbbinál gyakori, hogy drog vagy alkohol hatása alatt).

A szexuális zaklatás körébe sorolták a nem megfelelő bánásmódot és viselkedést, a szexualitásra nyíltan utaló szóban vagy írásban tett megjegyzéseket, illetve pornográf képek kéretlenül való továbbítását az interneten.

A kép illusztráció Forrás: 123RF

A szexuális zaklatásnak kitett diákok 80% százaléka nő, és a biszexuálisok kiemelkedően gyakran kell szexuális zaklatást elszenvedjenek.

A szexuális bántalmazás elszenvedőinek 51%-a ismerte a támadóját, a szexuális zaklatók 45%-a saját ismerősével szemben engedett meg magának nem tolerálható viselkedést.

Az elkövetők túlnyomó többsége férfi. Szexuális bántalmazásra többnyire egyetemi bulikon kerül sor, ebbe a kategóriába tartozik az is, ha valaki szexuális cselekmény közben bármikor visszavonja a beleegyezését, de ezt a másik fél nem hajlandó tudomásul venni. De a szexuális zaklatás terepe elsősorban az internet, ezen belül is a közösségi oldalakon gyakoriak a trágár megjegyzések, a szexuális aktusra való durva hangvételű felhívások.
A Queenslandi Egyetem rektorhelyettese, Peter Hoj elmondta, hogy az egyetem vezetése számára nagyon fontosak a felmérés eredményei. A szexuális bántalmazást vagy zaklatást elkövetők mindössze 1,6%-át teszi ki az egyetemi hallgatóknak, de ezzel a statisztikával kapcsolatban csak egyetlen szám elfogadható: a nulla. A szexuális zaklatásnak nincs helye az egyetemi életben, ahogy a teljes társadalomban sem, és az egyetemeknek sokkal határozottabban kell fellépniük az ilyenfajta viselkedés ellen.