Az ENSZ a venezuelai tüntetők szabadon engedését kéri

tiltakozás barikádok Caracas Venezuela
Anti-government activists set up barricades during a protest against the elections for a Constituent Assembly in Caracas on July 30, 2017. Deadly violence erupted around the controversial vote, with a candidate to the all-powerful body being elected shot dead and troops firing weapons to clear protesters in Caracas and elsewhere. / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Vágólapra másolva!
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a venezuelai kormányt, hogy azonnal engedje el azokat, akiket "alapvető jogaik békés gyakorlása közben" tartóztattak le, különösen két elhurcolt ellenzéki politikust.
Vágólapra másolva!


- közölte a főtitkár, António Guterres szóvivője.

"Mélységesen nyugtalanító, hogy Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket újból bebörtönözték, miután eltörölték a házi őrizetük kedvezményét. Nyomatékosan kérem a kormányt, hogy azonnal helyezze szabadlábra mindazokat, akik a békés gyülekezéshez és a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorolták" - írta Zaid el-Husszein egy közleményben, aki szerint a

politikusok letartóztatása önkényes volt.

Barikádokat építettek a kormányellenes tüntetők Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

El-Husszein szerint sajnálatos, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlési választások elleni

tüntetések alatt tucatnyian haltak meg,

ezért kérte, hogy "gyorsan, alaposan és hatékonyan folytassanak le független vizsgálatot ebben az ügyben, a kormány teljes együttműködésével".

"Ne élezzék tovább a már amúgy is rendkívül ingatag helyzetet a túlzott erőszak alkalmazásával, sem önkényes, erőszakos házkutatásokkal, amelyeket az ország több pontján végrehajtottak a belbiztonsági erők" – kérte a hatóságokat.

A főbiztos ugyanakkor az összes felet felszólította, hogy tartózkodjon az erőszaktól.