Az ENSZ a venezuelai tüntetők szabadon engedését kéri

2017.08.01. 18:24

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a venezuelai kormányt, hogy azonnal engedje el azokat, akiket "alapvető jogaik békés gyakorlása közben" tartóztattak le, különösen két elhurcolt ellenzéki politikust.


A főtitkár nyomatékosan kér minden venezuelait, különösen a hatalom képviselőit, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést a feszültség enyhítéséért, a további erőszak és emberéletek elvesztésének megelőzéséért, valamint a politikai párbeszédhez vezető út megtalálásáért- közölte a főtitkár, António Guterres szóvivője.

"Mélységesen nyugtalanító, hogy Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket újból bebörtönözték, miután eltörölték a házi őrizetük kedvezményét. Nyomatékosan kérem a kormányt, hogy azonnal helyezze szabadlábra mindazokat, akik a békés gyülekezéshez és a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorolták" - írta Zaid el-Husszein egy közleményben, aki szerint a politikusok letartóztatása önkényes volt.

Barikádokat építettek a kormányellenes tüntetőkForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

El-Husszein szerint sajnálatos, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlési választások elleni tüntetések alatt tucatnyian haltak meg, ezért kérte, hogy "gyorsan, alaposan és hatékonyan folytassanak le független vizsgálatot ebben az ügyben, a kormány teljes együttműködésével".

"Ne élezzék tovább a már amúgy is rendkívül ingatag helyzetet a túlzott erőszak alkalmazásával, sem önkényes, erőszakos házkutatásokkal, amelyeket az ország több pontján végrehajtottak a belbiztonsági erők" – kérte a hatóságokat.

A főbiztos ugyanakkor az összes felet felszólította, hogy tartózkodjon az erőszaktól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK