Ismét több tucatnyian jutottak át illegálisan Marokkóból Ceutába

2017.08.01. 13:31

Sikerült átjutnia kedden 67 afrikai illegális bevándorlónak Marokkóból Ceutába, a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai exklávé területére - közölte a vöröskereszt helyi szervezete.

A vöröskereszt munkatársai közülük 14 embert láttak el különböző sérülésekkel, törésekkel, zúzódásokkal, vágásokkal, amelyeket a két országot elválasztó, hat méter magas, pengés dróttal felszerelt kettős kerítésen átmászva szereztek.

Sajtójelentések szerint az illegális migránsok 2-300 fős csoportja hajnalban rohamozta meg a kerítést egy olyan szakaszon, amelyet csak részben látnak a hőkamerák. A spanyol sajtó értesülései szerint közülük többen botokkal, kövekkel szerelkeztek fel, hogy a marokkói és a spanyol hatóságok ne tudják megakadályozni a próbálkozásukat.
A beszámolók szerint többségüket sikerült feltartóztatni, de az akcióban három spanyol csendőr is megsérült.

A Ceutába bejutott illegális bevándorlók mind a helyi ideiglenes befogadóközpontba kerültek, ahol megpróbálják beazonosítani őket és elindítják ügyükben a menedékjogi eljárást. Az általában hosszas eljárás ideje alatt Ceutában maradhatnak. Később pedig vagy visszatoloncolják őket a hazájukba, vagy Spanyolországba szállítják, ahonnan aztán sokan más európai országokba mennek tovább.

Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter korábbi közlése szerint Spanyolországban az év első felében csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, az észak-afrikai exklávék, Ceuta és Melilla területén pedig eddig összesen több mint ötezren próbáltak meg átjutni.