Oroszország kiutasította az amerikai diplomaták 60 százalékát

A haditengerészet napja Oroszországban, Putyin
Szentpétervár, 2017. július 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Szergej Sojgu védelmi miniszter (b) és Vlagyimir Koroljov, a haditengerészet főparancsnoka (j) az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2017. július 30-án. (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy válaszlépésként az Egyesült Államok szankcióira kiutasítanak Oroszországból 755 amerikai diplomatát. Nem volt még példa ilyen drasztikus lépésre a diplomáciában, ez a gesztus abba az irányba mutat, hogy nem várható enyhülés az orosz–amerikai kapcsolatokban.
Vágólapra másolva!

Oroszország miután elfoglalta a Krím-félszigetet, beavatkozott az ukrajnai polgárháborúba is, bár ezt tagadja.

Nemcsak geopolitikailag lettek versenytársak

az energiahordozók importjára szoruló Kelet-Európában Oroszország és az Egyesült Államok, hanem energiaexportőrként is. Az orosz földgáz alternatívájaként kínálja az USA a cseppfolyósított, tankhajókon Európába szállított palagázt.

Szentpétervár, 2017. július 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott díszszemlén Forrás: MTI/AP POOL/Alekszandr Zemljanyicsenko

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy különleges ügyészt neveztek ki „az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára, és az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága is behatóan foglalkozik a témával.

A napokban Mike Pence amerikai alelnök Tallinnban találkozik mindhárom balti állam vezetőjével, és arról tárgyal, hogy Lettország, Észtország és Litvánia Patriot rakétaelhárító rendszert vásárolnak az USA-tól. Ezt követően továbbutazik a NATO-tag jelölt Georgiába és az idén júniusban csatlakozó Montenegróba. Szemmel láthatóalag az USA pozíciói tovább erősödnek a térségben Oroszország rovására.

Tallinn, 2017. július 31. Mike Pence amerikai alelnök Dalia Grybauskaite litván, Raimonds Vejonis lett, Kersti Kaljulaid észt elnök társaságában Forrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Ráadásul a múlt hét folyamán az USA-ban mind a képviselőház, mind a szenátus

megszavazta azokat a szankciókat,

amelyek korlátozzák az orosz energiaexportot azzal, hogy megnehezítik az orosz vállalatok nemzetközi tőkéhez való jutását.
Moszkva nem is késett a válasszal, Putyin bejelentette, hogy mivel 455 orosz diplomata tartózkodik az USA-ban, Oroszországban is csak ennyi maradhat az Egyesült Államok diplomatáiból. Barack Obama amerikai elnök egyik utolsó intézkedése az volt tavaly decemberben, hogy 35 orosz diplomatát kiutasított az Egyesült Államokból, így állt elő az aktuális létszám. Putyin intézkedése viszont azt jelenti, hogy a jelenleg Oroszországban tartózkodó, 1210 személyből álló amerikai diplomáciai testületből

755 főnek el kell hagynia állomáshelyét:

a moszkvai nagykövetséget, illetve a három konzulátust Jekatyerinburgban, Vlagyivosztokban és Szentpéterváron.