Utcai összecsapások kísérik a választást Venezuelában

Vágólapra másolva!
Tüntetések, úttorlaszok építése és utcai összecsapások közepette zajlanak Venezuelában az alkotmányozó nemzetgyűlési választások - jelentették vasárnap a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A feszültség nagy a gazdasági csőd közelébe jutott dél-amerikai országban. Április óta több mint száz ember vesztette életét az erőszakba átcsapó megmozdulásokban.

Szombat éjjel fegyveresek agyonlőtték a kormányoldal egyik képviselőjelöltjét:

betörtek a lakásába, és több lövéssel végeztek vele - közölte az ügyészség, de a bűncselekmény indítékáról nem adott magyarázatot.

Ellenzéki források szerint az elmúlt pár órában további három embert gyilkoltak meg, köztük a Demokratikus Akciópárt ifjúsági vezetőjét. Összecsapásokról érkeztek hírek tüntetők és a Nemzeti Gárda között a főváros, Caracas több kerületéből, és Lara, Mérida és Táchira szövetségi államokból is.

Maduro az elsők között szavazott

A reggel hatkor megkezdett választásokon az első között adta le a szavazatát Nicolás Maduro államfő.

Nicolás Maduro venezuelai elnök voksol egy caracasi szavazóhelyiségben Forrás: MTI/AP/Miraflores Elnöki Hivata/-------------------

"Én vagyok az első szavazó. Isten áldását kérem, hogy a nép szabadon gyakorolhassa jogát a demokratikus választásra... Donald Trump császár meg akarta akadályozni, hogy a nép élhessen a jogával a szavazásra" - jelentette ki.

Az ellenzék nem állított jelölteket

Az ellenzék az egész alkotmányozó nemzetgyűlési választást elutasította, és nem indított képviselőjelölteket. Felszólította Caracas lakosságát, hogy vasárnap folyamán tartson egy nagygyűlést a várost átszelő főúton.

Azt is kérte az emberektől, hogy emeljenek útakadályokat az egész országban,

noha a kormány tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegette meg azokat, akik akadályozzák a szavazás lebonyolítását.

Az ellenzék azt kérte az emberektől, hogy emeljenek útakadályokat Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A szavazóhelységekhez ország szerte 232 ezer katonát vezényeltek ki, hogy elejét vegyék a szavazóhelyiségek blokádjának vagy megtámadásának.

A részvételi adat lesz kulcsfontosságú

A parlamenti többségben lévő ellenzék szerint az alkotmány átírása arra szolgál, hogy Maduro hatalmon maradhasson, megkerülhesse a parlamentet, és ne kelljen megtartani jövőre az elnökválasztást.

Az államfőt azzal vádolják, hogy "a kubai rendszer útjára" tereli az országot.

A kormány azt hangoztatja, hogy a nemzetgyűlésnek "szuper hatalma" lesz, feloszlathatja a parlamentet is, de hozzá fog járulni, hogy helyreállíthassák a gazdaságot.

Megfigyelők szerint a szavazásról szóló kulcsfontosságú adat a részvételi arány lesz.