Megakadályoztak egy terrorista merényletet Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök azt mondta, az ausztrál hatóságoknak sikerült megakadályozniuk egy terrorista merényletet, ami egy repülőgépet tervezett célba venni.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál miniszterelnök elmondása szerint péntek éjjel csaptak le nagyszabású rendőrségi akcióval négy helyen a terrortett feltételezett tervezőire Sydney-ben, és

négy embert őrizetbe vettek,

akik ellen azonban még nem emeltek vádat.

Turnbull szavai szerint a merényletterv "iszlamista inspirációjú" volt. Azt is mondta, hogy a rendőrségi művelet még nem ért véget.

Az ausztráliai repülőtereken megszigorították a biztonsági készültséget, a miniszterelnök pedig azt kérte az utasoktól, hogy lehetőleg minél kisebb poggyásszal érkezzenek a légikikötőkbe.

Andrew Colvin, Ausztrália rendőrfőnöke azt mondta, a rendőrségi akciót Sydneyben azért rendelték el, mert az ausztrál hírszerzés "megbízható információt" kapott partner ügynökségektől terrorista összeesküvésről és egy "házi készítésű szerkezetről". Azt is mondta, még kevés információ van a tervezett merénylet helyéről, időpontjáról és pontos céljáról.

Michael Keenan igazságügyi miniszter szerint a mostani merényletterv már a 13. komoly terrorista fenyegetés volt, amit megakadályoztak az ausztrál hatóságok 2014, a biztonsági szint megemelésének bevezetése óta.

"Bár elsődlegesen magányos merénylők jelentenek fenyegetést, a mostani esemény arra figyelmeztet, hogy többek részvételével kitervelt, körmönfont támadásokat sem lehet kizárni. Mindennek tükrében nagyon fontos, hogy Ausztráliában mindenki kellően éber legyen" - mondta az igazságügyi miniszter.