Ismert szélsőséges iszlamista volt a hamburgi terrorista

Hamburg, késes támadás
Police cordon off the area around a supermarket in the northern German city of Hamburg, where a man killed one person and wounded several others in a knife attack, on July 28, 2017. "There is no valid information yet on the motive or the number of people injured" by the man, who "entered a supermarket and suddenly began attacking customers", said police, adding that one victim died from his severe wounds. / AFP PHOTO / dpa / Markus Scholz / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Szélsőséges iszlamistaként szerepelt a hatósági nyilvántartásokban a Hamburgban történt késes támadás gyanúsítottja – jelentették be szombaton a németországi nagyváros biztonsági vezetőinek sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A gyanúsított péntek délután egy hamburgi szupermarketben levett a polcról egy konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, és a nyomozás új adatai szerint nem hat, hanem hét embert sebesített meg.

A hatóságoknak voltak a 26 éves férfi radikalizálódására utaló értesüléseik, de nem a közveszélyes iszlamisták között tartották számon.

A támadás hátterében szélsőséges iszlám vallási meggyőződésének és lelki labilitásának keveréke állhat.

Rendőrségi kordon Hamburgban a támadás helyszínén Forrás: AFP/Markus Scholz

A férfi az Egyesült Arab Emírségekben született és a palesztin népcsoporthoz tartozik. Németországba Norvégiából érkezett, 2015 tavaszán.

Menedékjogi kérelmét elutasították, kitoloncolási eljárás alatt állt,

amelyben közreműködött a német hatóságokkal és a berlini palesztin képviselettel. A német hatóságok azzal számoltak, hogy hamarosan elhagyja az országot.

Arra utaló jeleket nem találtak, hogy lehetnek társai vagy valamilyen iszlamista terrorhálózat tagja lenne, de a nyomozást ebben az irányban is folytatják még – mondta Andy Grote belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányának belbiztonságért felelős tagja.