Magyarázkodnak a német hatóságok a gyilkos iszlamista migráns miatt

Hamburg, késes támadás
Hamburg, 2017. július 28. Rendőr áll egy hamburgi szupermarket bejárata előtt 2017. július 28-án, miután a bevásárlóközpontban egy férfi késsel rátámadt a vásárlókra, több embert megsebesített, majd elmenekült. Egy ember meghalt, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. (MTI/EPA/Marius Röer)
Vágólapra másolva!
Radikális iszlamista volt a 26 éves migráns, aki tegnap Hamburgban egy bevásárlóközpontban elővett egy hatalmas kést, azt rikácsolta, hogy Allah Akbar, majd nyakon szúrt egy 50 éves férfit, aki azonnal meghalt. A gyilkos kirohant az áruházból, de menekülés közben akit ért, azt megszúrta, majd az utcán is megtámadt járókelőket. Összesen hat embert sebesített meg, öt férfit, közülük a legfiatalabb 19, a legidősebb 64 éves. Hasba szúrt egy 50 éves asszonyt is. Ketten életveszélyben vannak. A gyilkost járókelők fogták el - a napsütésben ugyanis sokan az áruház mellett egy teraszon kávéztak. Amikor meglátták, mi történt, a menekülő migránst székekkel kezdték dobálni, az egyikkel fejen találták, és elesett. Megpróbált felállni, de egy vascsővel egy férfi óriásit ráhúzott a hátára, és utána már nem tudott megmozdulni. Hatan tartották a földön, amíg a rendőrök megérkeztek. 
Vágólapra másolva!

Hogy a német állampolgároknak mennyire elegük van az iszlamista terrorból, mutatja, hogy egyáltalán nem hagyták magukat,

hiába rohant egy veszélyes bűnöző egy hatalmas késsel, azonnal cselekedtek.

Ahogy tavaly nyáron is: akkor egy másik német városban egy migráns egy terhes nőt ölt meg a nyílt utcán, menekülni kezdett, de egy autós látta, mit csinált, és amikor előtte rohant át a gyilkos, gázt adott és elütötte.

A német rendőrség mindenesetre magyarázkodik.

Kiderült ugyanis, hogy a hamburgi áruházi gyilkos egy nyilvántartott iszlamista volt, aki ráadásul többször arról beszélt a rendőrség tudomása szerint, hogy gyűlöli Németországot, gyűlöli a németeket. A muszlim férfinek nem voltak rendben a papírja, ráadásul kiderült, hogy radikális iszlamista, ezért nem kapott menedékjogot, hanem kiutasították. Az első kérdés:

ha hónapokkal ezelőtt kidobták az országból, mégis, miért élhetett mégis teljes nyugalomban egy hamburgi migránsszálláson?

Mert a Bild szerint ott élt, még a gyilkosság napján is ott lakott.

Forrás: MTI/EPA/Marius Röer

A hamburgi polgármester, Olaf Scholz szerint nem utasították ki egyértelműen, csak a menedékkérelmét nem kapta meg. Szerinte azért nem volt még jogerős kiutasító határozat, mert nem voltak rendben a papírjai. Amennyiben igaz, amit a polgármester mond, akkor egy kiutasításra szánt migránst nem tudnak Németországból kiutasítani, ha gond van a papírjaival.

A rendőrség fontosnak tartotta elmondani, hogy ugyan radikális iszlamista, de nem dzsihadista. Jogilag meg szociológiailag is van különbség a két fogalom között, ez kétségtelen, de a köznyelvben és legfőképpen a német (európai) emberek tudatában a lényegét tekintve nincs. Hiszen a radikális iszlamista - ez egyébként a francia nyilvántartásuk szerinti megfogalmazás is, ott veszélyességüket rangsorolva, különböző számú S-kartonnal látják el őket -

egy potenciális gyilkos.

Mindenesetre, a végeredmény tekintetében most már nyugodtan hívható dzsihadistának, hiszen Allah Akbar kiabálással kezdett gyilkolni.

A Spiegel annyiban próbálja enyhíteni a hatóságok mulasztását, hogy arról írnak: a migráns az ő információik szerint drogos volt, vagyis, a muszlim- és migránsproblémáról kicsit a zavart személyiség felé próbálják terelni a figyelmet. Ami persze elég nehéz lesz.

Az LCI és a BFM francia hírtelevíziók folyamatosan arról beszélnek, hogy óhatatlanul előtérbe fog kerülni Németországban ismét a migránskérdés az újabb terrortámadás miatt. És elkerülhetetlen az összehasonlítás a hamburgi iszlamista gyilkosság és a berlini kamionos mészárlás között. Akkor egy migráns 12 embert meggyilkolt a karácsonyi vásárban.