Dollármilliókért vett meg politikusokat az építőipari óriás

Vágólapra másolva!
Kolumbiai politikusok 27 millió dollár (7,5 milliárd forintnyi) kenőpénzt kaptak az Odebrecht brazil építőipari óriástól, amely egy útépítési projekt pályázatát igyekezett elnyerni a dél-amerikai országban - közölte kedden a kolumbiai főügyész.
Vágólapra másolva!

Nestor Humberto Martinez tájékoztatása szerint az Odebrecht egy 528 kilométer hosszú kolumbiai autópálya megépítésének tenderét akarta elnyerni, és az ennek érdekében kifizetett kenőpénz több mint a duplája volt annak a 11 millió dollárnak, amiről a hatóságoknak korábban tudomása volt.
Martinez elmondta, hogy az ügyben pénzmosásért emelnek vádat két brazil állampolgár, egy portugál és három kolumbiai gyanúsított ellen. Emellett kezdeményezni fogja, hogy indítsanak nyomozást a bogotái törvényhozás öt tagja ellen is.

Heten kerültek börtönbe

Kolumbiában eddig hét ember került börtönbe az Odebrecht-féle korrupciós botránnyal kapcsolatban, köztük egy volt szenátor és a szállítási miniszter helyettese.

Az Odebrechttől származó kenőpénzek ügye foltot ejtett a 2010 óta hatalmon lévő Juan Manuel Santos elnök választási kampányán is, miután Santos márciusban beismerte, hogy hét évvel ezelőtti kampányát illegális forrásokból is finanszírozták. Ugyanakkor azt állította, hogy annak idején erről nem volt tudomása.

Máshol is fizettek

A brazil építőipari óriáscég az eddigi ismeretek szerint 2002 és 2016 között dollár százmilliókat fizetett ki kenőpénzként infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban 12 országban, köztük Brazíliában, Argentínában, Kolumbiában, Mexikóban és Venezuelában.