Ártatlannak vallotta magát az erőszakkal vádolt bíboros

George Pell's court hearing in Melbourne AUSTRALIA July 2017 Melbourne court hearing Cardinal George Pell Melbourne Magistrates Court Vatican’s finance chief
Tüntetők és újságírók várták a bíróság épületénél
Vágólapra másolva!
Ártatlannak vallotta magát az évtizedekre visszanyúló, többrendbeli szexuális erőszak vádjában szerdán egy melbourne-i bíróság előtt George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse.
Vágólapra másolva!

Robert Richter ügyvéd a zsúfolásig telt tárgyalóteremben védence nevében kijelentette: „Pell bíboros minden vádban ártatlannak vallja magát, és élni fog az ártatlanság vélelmével.” Ügyének a melbourne-i kerületi bíróságon tartott első meghallgatása alig öt percig tartott. A tárgyalást vezető Duncan Reynolds bíró október 6-ra tűzte ki a következő meghallgatást Pell ügyében.

Tüntetők és újságírók várták a bíróság épületénél Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A 76 éves Pell bíborosnak és ügyvédeinek a bíróságra érkezésekor és távoztában is útját állta a sajtó, de Pell semmit sem mondott az újságíróknak. Az ausztrál bíboros a Szentszék gazdasági titkárságának prefektusa, és mint ilyen, Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadója -

a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, aki ellen vádat emeltek

a katolikus egyház évtizedekre visszanyúló, pedofil ügyeinek botránysorozatában.

A bírósági épületnél jelen volt néhány támogatója és tucatnyi tüntető is különböző transzparensekkel, amelyek közül az egyiken az állt: „Nem bújhatsz el.”

A pedofil ügyeket kezelte

Az ausztrál rendőrség idén június végén jelentette be, hogy vádat emeltek a bíboros ellen. Pell a bejelentést követően közleményben és sajtótájékoztatón is tagadta az ellene felhozott vádakat.

George Pell Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A 76 éves bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt, és Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Pellt hosszú évek óta azzal gyanúsítják, hogy melbourne-i és sydney-i érseksége idején félrekezelte a papság pedofil ügyeit, de az utóbbi években ő maga került a nyomozások középpontjába, mert többen személy szerint őt is megvádolták a gyermekkorukban ellenük elkövetett nemi erőszakkal.