A kvótarendszer Csehország szerint is működésképtelen

Vágólapra másolva!
A cseh kormány újra arra figyelmeztet, hogy a kvótarendszer működésképtelen - reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán a kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos újabb hírekre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság közölte, hogy úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar, a lengyel és a cseh kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

- olvasható Sobotka kommentárjában.

A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy a kvótarendszer megvalósítása a gyakorlatban is meghiúsult.

"A migrációs válság kezdete óta a Cseh Köztársaság világos és érthető hangon beszélt. Kiemelt feladatnak tartjuk a működőképes intézkedések megvalósítását, amelyek az illegális tömeges migráció problémájának tartós megoldásához vezetnek és szavatolják az európai országok állampolgárainak biztonságát" - szögezte le a cseh kormányfő.

Bohuslav Sobotka hozzátette, Csehország

szorgalmazza az EU külső határainak védelmét,

hogy már ott képes legyen megállítani a migránsokat.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország az ismételt felszólítások ellenére is megszegi a kötelezettségeket. A három országnak egy hónapja van arra, hogy lépéseket tegyenek jogi kötelezettségeik teljesítése érdekében, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.